Еуроконтрол: Опрез у Средоземљу због могућих напада на Сирију

СИНГАПУР: Паневропска агенција агенција за контролу ваздушног саобраћаја Еуроконтрол позвала је авикомпаније да буду на опрезу у источном Средоземљу због могућих ваздушних удара у Сирији у наредна 72 сата, преноси Ројтерс. 
Letovi u istočnom Sredozemlju Foto: flightradar24.com/printscreen
Фото: www.flightradar24.com

Како се наводи у саопштењу Агенције у том периоду би могле бити употребљене ракете ваздух-земља као и/или крстареће ракете, као и да постоји могућност повремених ометања опреме за навигацију, преноси Ројтерс.

У упозорењу Еуроконтрола не прецизира се порекло евентуалне ракетне претње."Треба пажљиво размислити када се планирају летови у подручју источног Средоземља и Никозијског подручја", навела је Агенција и додала да се под регионом Никозије подразумевају Кипар и околне воде.

Еуроконтрол се позива на документ Европске агенције за безбедност саобраћаја, који није доступан јавности, наводи АБЦ.Контроле ваздушног саобраћаја у Великој Британији, Француској, САД и Немачкој раније су издале упозорење да се не лети изнад ваздушног простора Сирије.

Према подацима сајта за праћење летова Флајтрадар24(flightradar24), једини комерцијални лет изнад Сирије обавила је данас либанска авио компанија.Амерички председник Доналд Трамп и западни савезници разговарају о могућој војној акцији, како би се казнио сиријски председник Башар ел Асад због наводног напада хемијским оружјем у суботу у Думи.

Ројтерс подсећа да је Трамп у уторак отказао планирану посету Јужној Америци како би се фокусирао на Сирију.На опрез за летове у близини Сирије упозорила је и руска Агенција за ваздушни саобраћај Росавиација, која је авиокомпанијама саветовала да буду максимално опрезне ако планирају летове у Источном Средоземљу.

"Росавиација је послала телеграме у којима упозорава авиокомпаније да покажу посебу пажњу ако планирају летове у региону источног Средоземља и да прате релевантна обавештења званичника којима се пилоти упозоравају на потенцијалне опасности током лета", рекао је агенцији Тасс добро обавештени извор.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести