Европол: Проваљивали у Немачкој, ухапшени у Молдавији

ХАГ: У Молдавији су ухапшена двојица провалника осумњичених за више од 20 крађа високог профила, услед којих је штета прорачуната на око 20 милиона евра, саопштио је данас Европол.
Evropol/logo
Фото: Tanjug

То хапшење се догодило у среду, а резултат је успешне међународне кривичне истраге коју су спровеле власти Немачке и Молдавије, уз подршку Европола.

Како се у саопштењу наводи, од 2017. године, власти у Хамбургу воде истрагу о серији случајева провале у том граду и другим областима у Немачкој, а провалници су били специфични по начину рада: прво уклоне део крова куће, а затим направе рупу кроз коју могу да уђу.

Укупна штета само у Хамбургу, процењује се на више од 20 милиона евра, рачунајући 22 одвојене провале.

Захваљујући, успешној размени информација са француским властима, осумњичени из Молдавије је идентификован, што је полицију довело до истраге о молдавској криминалној групи повезаној са првобитном истрагом.

Европол је пружио подршку за оперативне састанке са полицијом Молдавије крајем 2017. и у октобру 2018. године, на којима је закључено да је та криминална група повезана са истрагом коју воде власти у Молдавији.

Такође је договорено да истраге обе земље, Немачке и Молдавије, треба да се одвијају истовремено.Ова акција хапшења траје јуче и данас у Молдавији, а осим двојице који су јуче ухапшени, ухапшено је још неколико њих у претходним месецима, наводи се у саопштењу.

До сада је у овој истрази заплењено неколико комада оружја, 25.000 евра у кешу, накит и луксузни сатови.

EUR/RSD 117.5714
Најновије вести