(ВИДЕО) ЕВРОПОМ ДИВЉА НЕВРЕМЕ Олуја Киран односи животе; Удари ветра преко 200 км на час; ТАЛАСИ 20 МЕТАРА

Олуја Киран захватила је данас северозападну Европу уз снажан ветар и јаку кишу, при чему је погинуло више особа, док су школе и аеродроми остали затворени, а возови заустављени.
1
Фото: Youtube/Printscreen/Daily Mail

Возач камиона погинуо је када је пало дрво североисточно од Париза, а 1,2 милиона француских домаћинстава остало је без електричне енергије.

Делови Бретање и Нормандије су под црвеном узбуном због јаких ветрова, а остатак северозапада наранџастим, саопштили су званичници.

Власти у Финистеру у Бретањи позвале су људе да остану код куће и избегавају ветрове који су достизали брзину од 207 километара на час, што је покренуло таласе висине 20 метара поред обале.

Шпанске службе за ванредне ситуације саопштиле су да је једна жена погинула када је дрво пало на њу у центру Мадрида. Троје људи је повређено.

Паркови у главном граду и другим градовима Шпаније су затворени, а неколико возова и летова је отказано.

У Генту у Белгији једна особа је погинула када је на њу пало стабло које је оборио олујни ветар, а исто се десило и на југу Холандије, где је на једну особу такође пало дрво.

Локалне власти у Белгији упозориле су становнике да се не приближавају зеленим површинама због страха од пада дрвећа.

На другим местима у Европи најмање пет особа изгубило је живот услед невремена.

Олују Киран, која је уследила након олује Бабет пре две седмице, покренула је моћна ваздушна струја са Атлантика, која је изазвала јаку кишу, жестоке ветрове и велике поплаве у Северној Ирској и деловима Велике Британије.

"Олуја каква се дешава једном у генерацији"

Француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманин рекао је новинарима да је, поред погибије возача камиона, повређено 15 људи, укључујући седам ватрогасаца, те да је једна особа тешко повређена у граду Рубе на северу Француске.

Он је у објави на друштвеним мрежама навео да је око 1.300 особа морало да буде премештено у кампове или склоништа, а да је неколико кућа евакуисано у Бресту након што је па кран.

Метеоролози су раније упозорили да би ово могла да буде олуја каква се дешава "једном у генерацији" у Британији и Француској. Британска метеоролошка служба је рекла да у Корнволу јутрос као да је била тропска олуја.

Снимак из острва у Ламаншу Џерзи показује и могући торнадо који је прошао туда око поноћи.

Отказани летови на Схипхолу

Холандска авиокомпанија КЛМ отказала је десетине летова ка и са аеродрома "Схипхол" у Амстердаму док се чека налет олује Киран.

"Одлучили смо да откажемо све летове компаније КЛМ са и ка аеродрому Схипхол", саопштила је компанија КЛМ, која послује у саставу "Ер Франса".

За обалу Северног мора у Немачкој издато је упозорење о олујама, а за део обале Балтичког мора упозорење на јаке ветрове.

Курир

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести