Европски парламент најавио тужбу против Европске комисије

БРИСЕЛ: Европски парламент (ЕП) усвојио је данас резолуцију којом је предвиђено да ће тужити Европску комисију (ЕК) због њеног неуспеха у одржавању владавине права, у спору који би могао утицати на додељивање милијарди евра помоћи ЕУ.
evropska unija, pixabay
Фото: Pixabay

Посланици су одлучили да ће тужба бити поднета пред Европским судом правде, уколико ЕК не испуни захтев Европског парламента због неспровођења механизма о условљености коришћења европских фондова уз поштовање владавине права, преноси Ројтерс.

Инструмент који повезује употребу европских фондова за поштовање владавине права на снази је од 1. јануара 2021. године, а у резолуцији ЕП се истиче да Комисија још увек није предузела конкретне мере према новим правилима и да није пружила смернице о спровођењу уредбе до 1. јуна, што је крајњи рок који је Европски парламент одредио 25. марта.

Европски парламент је наложио свом председнику Давиду Сасолију да у року од две недеље позове Комисију да испуни своје обавезе из уредбе, а у међувремену ће одмах започети неопходне припреме за могућу правну акцију против Комисије према члану 265 Уговора о функционисању Европске уније, наводи се у резолуцији која је усвојена са 506 гласова, уз 150 гласова против, док је 28 посланика било уздржано.

Наведени члан омогућава европским институцијама да се међусобно туже пред Судом Европске уније уколико сматрају да је дошло до кршења Уговора.

Посланици ЕП посебно су изразили бојазан да ће нечињење Комисије повећати шансе за реизбор следеће године мађарских националиста премијера Виктора Орбана, иако их Брисел већ дуго оптужује за рушење демократских слобода у Мађарској.

Мађарска и Пољска, које су под формалном истрагом ЕУ због кршења владавине закона, изгубиће милијарде евра из фондова ЕУ када се примени нова уредба, наводи Ројтерс.

На самиту европских лидера крајем прошле године договорено је да се донесе уредба о владавини права, чему се већ дуго супротстављају Пољска и Мађарска, али је тада постигнут компромис да се одлука о повезивању доделе европских фондова са владавином права не примењује док је не одобри Суд правде.

Мађарска и Пољска, које су процесуиране због могућих кршења владавине права, у марту су поднеле тужбу Европском суду правде (ЕС) који ће одлучити да ли механизам условљавања крши Уговор о ЕУ.

Споразумом на крају године, Комисија се сложила да неће поступати у складу са уредбом док се не усвоје смернице за њену примену.

Европски комесар за буџет Јоханес Хан поручио је у среду посланицима да ће Комисија представити парламенту нацрт смерница о начину примене закона у року од две недеље и позвао их да не покрећу правне акције.

EUR/RSD 117.5571
Најновије вести