Флоренс ударио у С. Каролину, 415.000 објеката без струје

ВАШИНГТОН: Најјачи део урагана Флоренс ударио је данас у копно и то код места Рајтсвил Бич у Северној Каролини, саопштили су метеоролози.
uragan florens1, fonet
Фото: FoNet

Ураган Флоренс који је данас ударио у Северну Каролину донео је тој савезној држави обилне кише и високе олујне таласе, а више од 415.000 објеката остало је без струје.

Више од 60 људи извучено је из мотела који се срушио од силине олује, а да ће бити спашено нада се много више оних који су се претходно оглушили о наредбе за евакуацију. 

Ветар носи делове зграда које су се урушиле, преноси АП. 

Најјачи део урагана Флоренс ударио је данас у копно и то код места Рајтсвил Бич у Северној Каролини и сада се премешта према западу.

Флоренс остаје ураган категорије 1, при чему брзина ветра износи 150 километара на сат, преноси АП.

Метеоролози наглашавају да најозбиљнију опасност од урагана представља количина падавина а не јачина ветра, па се очекује да ће кише изазвати катастрофалне поплаве.

Фото: FoNet

Национални центар за урагане у Мајамију упозорио је да ће Флоренс донети озбиљне поплаве великом делу обе Каролине, наводи АП.

Најмање 70 људи спасено је у Северној Каролини из једног хотела који је ураган угрозио и они су премештени у склониште и нико није повређен, саопштили су званичници града Џексонвил.

Компанија "Дјук енерџи" процењује да ће и до три милиона домова остати без струје.

Фото: FoNet

"Флоренс", чији пречник тренутно износи 400 километара, погодиће подручја на којима живи око 11 милиона Американаца.

За сада је отказано око 1.200 авионских летова и приватни метеоролози процењују економску штету у распону од десет до 60 милијарди долара.

У Северној и Јужној Каролини тренутно се налазе хитне службе из Калифорније, Флориде и подручја Нова Енглеске, спремне да уђу у погођена подручја када услови то дозволе.

"Флоренс" у бројкама, ситуација и даље "екстремно опасна"

ВАШИНГТОН: Ураган "Флоренс" све је ближи источној обали САД, а обилне падавине које ће донети и до 100 центиметара кише захватиле су Северну и Јужну Каролину, јавља АП.

Забележене су брзине ветрова до 160 километара на час и ситуација је "екстремно опасна", наводи АП, додајући да компанија "Ђук енерџи" процењује да ће и до три милиона домова остати без струје.

"Флоренс", чији пречник тренутно износи 400 километара, погодиће подручја на којима живи око 11 милиона Американаца.

Највећу опасност, како наводи агенција, представљају плимски таласи, односно надолазак мора, који су узрок смрти око 49 одсто жртава урагана у САД.

За сада је отказано око 1.200 авионских летова и приватни метеоролози процењују економску штету у распону од десет до 60 милијарди долара.

У Северној и Јужној Каролини тренутно се налазе хитне службе из Калифорније, Флориде и подручја Нова Енглеске, спремне да уђу у погођена подручја када услови то дозволе.

Фото: Танјуг (Видео)

На располагању су им чамци на надувавање, возила за све терене и слично. Национална гарда Вирџиније спремила је 1.200 својих припадника за спасилачке акције.

Зоолошки врт у Северној Каролини предузео је мере предострожности како би заштитио око 1.600 животиња које у њему живе. Слонови, жирафе, шимпанзе и стотине других животиња премештене су у затворене просторије због безбедности. Портпаролка зоо врта Дајен Вила каже да ће поједине животиње, као што су буфали и северни јелени, остати напољу унутар заштитних ограда, јер не воле потпуно затворене просторе.

Зоолошки врт спремио је екипу стручњака, ветеринара и чувара који ће бринути о животињама током олује.

"Ураган ''Флоренс'' непозван је али само што није стигао", рекао је гувернер Северне Каролине Рој Купер на конференцији за новинаре.

Он је житељима саветовао да остану опрезни.

"Ово је снажна олуја која може да убије", рекао је Купер.

Званичници у Јужној и Северној Каролини затварају луке пред налетом урагана Флоренс који се приближава њиховим обалама.

У Северној Каролини су за комерцијални саобраћај затворене луке Вилмингтон и Морхед, док је у Јужној Каролини затворена лука у Чарлстону за превоз контејнера, преноси АП.

У међувремену, председник САД Доналд Трамп поновио је да је заштита живота највиши приоритет и позвао оне који живе на путу урагана да се евакуишу.

Он је додао да би Флоренс могао бити "један од најјачих урагана који су икада погодили Источну обалу".

Фото: FoNet

Флоренс замало да спречи венчање, ускочио градоначелник

ХАРИКЕН: Венчање Џона Гиленватера и Марше Бредбери у Харикену, Западној Вирџинији, умало да спречи надолазећи ураган "Флоренс", међутим, градоначелник Скот Едвардс дошао је до решења.

Он је будућем брачном пару понудио да своје венчање одрже у градској скупштини Харикена, како месеци планирања не би пропали, наводи АП.

Џон и Марша планирају да у недељу изговоре судбоносно "да", у "Харикену током урагана" (енгл. "hurricane" - ураган, прим. прев.).

"Флоренс" се све више приближава источној обали САД, а обилне падавине праћене јаким ветром су већ захватиле Северну и Јужну Каролину.

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести