Флорида: Толико је хладно да игуане падају с дрвећа

МАЈАМИ: Америчка национална метеоролошка служба у Мајамију издала је упозорење грађанима у којем се позивају на опрез јер смрзнуте игуане могу да падну с дрвећа због неуобичајено ниских температура широм тог подручја.
s
Фото: Tanjug ( AP Photo/Josh Reynolds)

Игуане су хладнокрвна створења. Оне успоравају или постају непокретне када температуре падну на 4 до 9 степени Целзијусових. Могу да падну са дрвећа, али нису мртве, наводи се у саопштењу метеоролошке службе објављеном на Твитеру.

Температуре у Јужној Флориди пале су јуче ујутру на минус 4 степена Целзијусова, након што је североисток САД у суботу захватила велика зимска олуја, због које је неколико америчких савезних држава прогласило ванредно стање и приморало на отказивање више од 1.400 летова.

Зоолог Стејси Коен, стручњак за гмизавце са Флориде, објаснила је феномен у изјави за телевизијску станицу ВПБФ.

Њихова тела у суштини почињу да се гасе на дрвећу где спавају на гранама, а онда, пошто постане тако хладно, губе ту способност да се држе и онда често падају са дрвећа, истакла је Коен.

Иако ће већина гмизаваца вероватно преживети овај период имобилизације, Коен тврди да су ниске температуре ипак претња њиховом опстанку, подсећајући на захлађење из 2010. године које је избрисало велики број популације тих гмизаваца.

Хладноћа је веома, веома опасна по њихов живот, јер су из делова Централне и Јужне Америке близу екватора где увек остаје врло топло, истакла је Коен.

Зелене игуане нису пореклом са Флориде, а случајно су ушле у земљу као “слепи путници“ у теретним бродовима и сматрају се инвазивном врстом.

Могу бити тешке до 7,5 кг и дужине преко један и по метар.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести