Француска у СБ УН: Сирија на раскрсници, прети распад

ЊУЈОРК, АНКАРА:  Амбасадор Француске у УН Франсоа Делатр изјавио је вечерас на Савету безбедности да се Сирија налази "на раскрсници", са најгорим сценаријем који води распарчавању и етничком чишћењу у овој ратом разореној земљи, и најбољим сценаријем који води ка миру, а турска војска је саопштила да је у операцијама на северу Сирије убијен један њен војник, преноси АП.
SB UN
Фото: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, ilustracija

Наводи се да је Делатр, након обраћања хуманитарних и политичких челника УН Савету безбедности иза затворених врата, казао новинарима да је турска офанзива у Африну, енклави сиријских Курда, само "део једначине".АП наводи да Савет безбедности није издао никакво саопштење након ових обраћања.

Наводи се да је Делатр рекао да је овај састанак био од "критичке важности" уочи нове рунде преговора о Сирији под окриљем УН у Бечу 25. и 26. јануара, као и да верује да је на Савету безбедности "током дискусије широм прихваћен" позив Француске турским властима да делују уздржано у Сирији.

Турска војска је у саопштењу објавила да је војник убијен у прекограничној операцији током борби са екстремистима из редова сиријских Курда и Исламске државе.Саопштено је да је неименовани војник први убијени током турске војне офанзиве назване "Маслинова гранчица", која је данас трајала трећи дан.

АП подсећа да је у прекограничној операцији изведеној 2016. у Сирији Турска изгубила више од 70 војника.Бела кућа позвала је вечерас Турску да покаже уздржаност након што су турске снаге покренуле војну кампању у сиријском региону Африн, преноси Ројтерс.

EUR/RSD 117.5581
Најновије вести