Грчка пооштрава мере контроле током Ускршњег празника

АТИНА: Полиција у Грчкој пооштрава ограничење кретања док се Грчка православна црква спрема за прославу Ускрса по Јулијанском календару, а следећа три дана сматрају се кључним у досадашњој успешној борби за обуздавање пандемије ЦОВИД-19, пише грчки дневник "Екатимерини".
atina, pixabay
Фото: Pixabay, ilustracija

Како би се осигурала примена ограничења и људи натерали да се уздрже од путовања до својих села или кућа за одмор у провинцији, полиција планира да повећа контролу на путевима, постави дронове и да надгледа аутобуске станице, наводи лист.

"Неће бити лако онима који желе да путују, а да прођу без провере", изјавио је званичник Министарства за заштиту грађана.

У међувремену, полицајци су добили упутства да надгледају цркве у случају да одлуче да отворе своја врата за јавност.

Они ће у већем броју бити присутни и на великим пијацама, попут Варвакеиоса у Атини, наводи грчки дневник.

Извори из грчке полиције јуче су јасно ставили до знања да ће све жалбе упућене на телефонски број 100 о окупљању људи у кућама, на терасама или у комуналним просторима стамбених зграда бити проверене и да ће у случају да су тачне бити изрицане новчане казне.

Заменик министра цивилне заштите Никос Хардалиас рекао је да ће се новчана казна од 300 евра за неовлашћено кретање изван префектуре примењивати и за кретање у оквиру у префектуре од 21 час у суботу до поноћи на Ускршњи понедељак.

Портпарол грчког Министарства здравља Сотирис Циодрас изјавио је данас да је број преминулих у Грчкој у протекла 24 часа порастао за три на 105, док је број новозаражених од корона вируса порастао за 15 на 2.207.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести