Гугл, Епл и Тесла међу оптуженима због смрти деце у Конгу

ЊУЈОРК: Пет водећих светских технолошких компанија, међу којима су Епл, Тесла и Гуглова матична компанија, оптужено је за саучесништво у вези са смртним случајевима деце у Конгу, присиљене да раде у рудницима кобалта, метала који се користи за прављење телефона и компјутера.
internet
Фото: www.freeimages.com

Тужбу у име 14 породица из ДР Конга подигла је у недељу непрофитна организација Међународни заговорници права, са седиштем у САД.

Како преноси Ројтерс, тужба је поднета против Тесле, Епла, Алфабета (матичне компаније Гугла), Мајкростофта и Дел Технолоџиса.

У оптужници се наводи да су те компаније биле део система присилног рада који је према тврдњама породица резултирао смрћу и тешким повредама њихове деце.

Ово је први пут да се више компанија из технолошке индустрије суочава са судским поступком због вађења кобалта.

Уз судска документа, предате окружном суду у Вашингтону, приложене су и фотографије осакаћене деце.

Шесторо од 14 деце обухваћене овим предметом погинуло је приликом урушавања тунела, док су други претрпели повреде због којих им се потпуно променио живот, укључујући и парализу.

Те компаније, најбогатије на свету које производе фенси уређаје, дозволиле су да деца погину и буду осакаћена да би добили свој јефтини кобалт, рекао је Ројтерсу адвокат који заступа породице, Теренс Колингсворт.

Кобалт је пресудан за производњу литијумских батерија које се користе у милионима производа технолошког сектора.

Према проценама Европске комисије из 2018, очекује се да ће потражња за кобалтом на светском нивоу бити повећана са седам на 13 одсто годишње у наредних 10 година. Конго производи више од 50 одсто светске понуде кобалта.

У тужби се истиче да су деца, од којих нека узраста од само шест година, била присиљена да због сиромаштва напусте школу и раде у рудницима кобалта у власништву британске рударске компаније Гленкор, која се већ раније суочила с оптужбама да користи дечји рад.

Нека деца су била плаћена само 1,5 долар по дану, а радила су шест дана у недељи.

Овим поводом огласио се Дел Технолоџис, наводећи да "никада није свесно набављао сировине", произведене дечјим радом, као и да су о тим наводима покренули истрагу.

EUR/RSD 117.2745
Најновије вести