Хабек о санкцијама Русији: Јединство ЕУ почиње да се распада

БЕРЛИН: Немачки министар економије Роберт Хабек изразио је данас бојазан да јединство Европске уније "почиње да се распада", уочи самита лидера ЕУ на којем би требало да се распавља о ембаргу на нафту из Русије и плановима за смањење зависности од руске енергије.
evropska unija nemacka pixabay
Фото: pixabay.com

"Након напада Русије на Украјину, видели смо шта може да се догоди када је Европа уједињена. Имајући у виду сутрашњи самит, надајмо се да ће се овако наставити. Али већ почиње да се распада", рекао је Хабек на конференцији за новинаре на отварању трговинског сајма у Хановеру, преноси Ројтерс.

Хабек је затражио од Немачке да на самиту "говори једним гласом", а не да се суздржава од гласања због разлика у мишљењима у владајућој коалицији и позвао и друге чланице ЕУ да буду јединствене.

"Европа је и даље огромно економско подручје са невероватном економском снагом. И када је уједињена, може да искористи ту моћ", рекао је Хабек.

Лидери ЕУ разговараће сутра и у уторак о новом пакету санкција Русији, који би могао да укључи и ембарго на нафту, као и програм који има за циљ да убрза окончање зависности од фосилних горива, укључујући руски гас.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести