Хан очекује да Орбан објасни давање азила Груевском 

БРИСЕЛ:  Европски комесар Јоханес Хан сматра да мађарски премијер Виктор Орбан треба да објасни одлуку те земље да бившем македонском премијеру Николи Груевском одобри азил. 
Johanes Han Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

"Уколико је то тачно, очекујем валидно објашњејње Виктора Орбана", написао је Хан на свом твитер налогу.Хан је навео и да је владавина права основни принцип за земље чланице ЕУ, као што је Мађарска, као и за кандидате за пријем, као што је Македонија."Изненађујуће је што Мађарска подржава чланство Македоније у ЕУ...", навео је Хан.

Груевски је јуче на свом фејсбук профлу потврдио да је добио од Мађарске азил, а мађарски министар правде Ласло Троцањи да је узалудан захтев Македоније да тражи изручење бившег премијера Македоније будући да му је азил у Мађарској одобрен због политичког прогона.

Груевски је у Македонији осуђен на две године затвора због куповине блиндираног аутомобила за потребе владе, а против њега су покренута још три судска поступка, која ће, како је одлучио суд, бити настављена, а одлука ће бити донета у одсуству.

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести