Хиљаде људи на улицама Катамандуа тражи одлазак премијера

Учесници протеста узвикивали су слогане против премијера Кадге Прасада Шарме Олија док су мирно шетали центром Катамандуа, а надзирало их је више хиљада припадника полиције.
nepal katmandu
Фото: Tanjug (AP Photo/Malcolm Foster, File)

КАТМАНДУ: Више десетина хиљада присталица фракције која се одвојила од владајуће Комунистичке партије Непала окупило се у престоници Катамандуу тражећи збацивање с власти премијера и враћање парламента, који је распуштен усред ескалације сукоба међу некадашњим коалиционим партнерима.

Учесници протеста узвикивали су слогане против премијера Кадге Прасада Шарме Олија док су мирно шетали центром Катамандуа, а надзирало их је више хиљада припадника полиције.

Демонстранти су најавили да ће одржати веће протесте ако се не успостави поново парламент. Неколико петиција је поднето Врховном суду против акција премијера.

Председник Непала Биђа Деви Бандари распустио је парламент 20. децембра на препоруку премијера и најавио да ће се нови избори одржати 30. априла и 10. маја 2021. године.

Оли је постао премијер након што је његова Комунистичка партија Непала победила на изборима пре три године.

Олијева странка и странка бивших маоистичких побуњеника спојиле су се како би формирале јединствену Комунистичку странку.

Међутим, тензије су порасле између Олија и лидера некадашњих побуњеника Пушпе Камапала Дахала, који је копредседник партије.

Они су се раније договорили да ће поделити петогодишњи мандат премијера, али је Оли одбио да дозволи Дахалу да преузме дужност.

Опозиција је оптужила владу Олија и за корупцију, а његова администрација суочила се с критикама и због начина на који је руководила кризом корона вируса.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести