Хонгконг "уплесао" у 4. талас ковида

ХОНГКОНГ:Три дана заредом у Хонгконгу идентификовано је више од 80 нових случајева позитивних на ковид-19, а већина је повезана са плесним клубом, највећим кластером ковида-19 у том граду до сада.
korona virus, tanjug ap
Фото: Пандемија корона вируса Фото: Tanjug (AP Photo/Vincent Yu)

Број заражених у групи људи која се повезује са плесним студиом премашио је 310, пишу локални медији, додајући да су заражени многи имућни грађани, а да је са кластером повезано неколико супруга истакнутих бизнисмена.

Како наводи СЦМП, те жене су, „настојећи да импресионирају присутне на локалним догађајима, издвајале велике своте новца за професионалне плесне партнере“, а неке су их чак „доводиле глисером из континенталног дела Кине“.

Локалне власти најавиле су нова ограничења за спортске објекте и плесне клубове у Хонгконгу, где од четвртка корисници морају носити маске.

Сви барови, ноћни клубови и просторије за забаве затворени су од четвртка на најмање седам дана.

Истовремено, Болничка управа извинила се у среду због техничке грешке пошто је шест особа добило смс поруку са извештајем да је њихов резултат теста на ковид-19 негативан, а да је заправо био позитиван, пренели су портали Неwс.ртхк.хк и Хонгконгфп.цом.

У саопштењу је наведено да је хонгконшка Болничка управа изразила забринутост због инцидента и затражила преглед система како би се слични инциденти избегли, а додаје се да је контактирано тих шест особа које су погрешно информисане о резултату теста и да су стављене у изолацију.

Цене станова у паду у једном од најскупљих градова на свету

ХОНГКОНГ: Четврти талас вируса ковид-19 у Хонгконгу довешће до додатног смањења цена некретнина у том граду, једном од најскупљих на свету, након што су цене пале за 0,6 одсто у октобру, процењују стручњаци.

Хонгконг је са око 6.700 становника по квадратном километру један од најгушће насељених градова на свету, а С&П Глобал Ратингс наводи у извештају да ограничена понуда стамбеног простора ипак може спречити драстичан пад цена станова услед пандемије вируса ковид-19.

Процењује се да ће цене некретнина у Хонгконгу пасти за додатних пет одсто 2021. године, након пада од седам одсто у крајем октобра 2020. у односу на достигнути врхунац цена у јуну 2019. године, преноси портал Реалестатеасиа.цом.

Иако Хонгконг није увео потпуну блокаду или полицијски час, свеобухватне мере уведене у борби против вируса ковид-19 погоршале су економску ситуацију у том граду на југоистоку Кине.

У Хонгконгу, који је недавно пооштрио мере услед четвртог таласа ковида-19, од почетка кризе са тим вирусом заражено је 5.948 људи, од којих је 108 умрло од последица тог вируса, а 540 је активних случајева.

На цене некретнина може утицати и стопа незапослености у Хонгконгу пошто је достигла ниво од 6,4 одсто, што је највише у последњих 16 година, оцењују економисти.

Око 257.800 људи било је без посла од августа до октобра, подаци су хонгконшког Завода за пописе и статистику.

EUR/RSD 117.1793
Најновије вести