Хонгконг: Мере због 4. таласа, страх да не измакне контроли

Влада Хонгконга најавила је једнократну новчану помоћ од 5.000 хонгконшких долара, односно око 550 евра, становницима који буду имали позитиван резултат теста на вирус ковид-19 како би подстакла људе да се тестирају.
korona virus, tanjug ap
Фото: Пандемија корона вируса Фото: Tanjug (AP Photo/Vincent Yu)

ХОНГКОНГ: Власти Хонгконга, који се суочава са четвртим таласом ковида-19, пооштриле су мере у борби против тог вируса, а за све који долазе у тај финансијски центар Азије обавезан је двонедељни карантин у хотелу, без обзира на негативан резултат теста, преноси дописница Тањуга из Хонгконга.

Барови и ноћни клубови поново ће од четвртка бити затворени у Хонгконгу, једном од најгушће насељених градова у свету, а ресторани остају отворени са капацитетом пословања од 50 одсто, док је број особа које могу седети за једним столом ограничен на четири.

Министарка здравља Софија Чан упозорила је у петак, пошто је потврђено више десетина нових случајева позитивних, што је највећи пораст за последња три месеца, да се Хонг Конг суочио са четвртим таласом корона вируса, који би, како је казала, “могао измаћи контроли без оштрог одговора”.

Долазак у Хонгконг дозвољен је само за резиденте и њихову породицу, за сваког путника који стигне на хонгконшки аеродром обавезно је тестирање на вирус ковид-19, а карантин је обавезан за све који допутују у тај град, без обзира на резултат теста – за негативне на ковид-19 однедавно у хотелу, раније код куће, а за позитивне у болници.

Тањугов извештач уверио се да аеродром у Хонгконгу изгледа потпуно другачије у односу на годину дана раније јер радње, ресторани, мењачнице и слични пословни и продајни објекти не раде, а аеродромски терминали су претворени у центре са контролу и тестирање на ковид-19.

“Све је одлично организовано и објашњено путницима који, ако стигну преподне добијају резултате теста на ковид-19 после неколико сати на аеродрому, а ако слете у поподневним часовима резултате ће сачекати до сутрадан око поднева у хотелу”, навела је она.

Како је казала, од слетања авиона на аеродром у Хонгконгу, након свих контрола и завршеног тестирања, до уласка у минибус који путнике са аеродрома одвози до хотела да сачекају резултате теста протекне око три сата.

Путницима су, поред осталог, подељене наруквице за праћење кретања које су повезане са дигиталном апликацијом “Стаy хоме сафе” на мобилном телефону, топломер за мерење температуре и по две вишекратне заштитне маске, а обавештени су и да ће се у случају кршења мера карантина суочити с новчаном казном од 25.000 хонгконшких долара (око 2.700 евра) и шест месеци затвора.

Скоро 550 евра за позитивне на ковид-19

Влада Хонгконга најавила је једнократну новчану помоћ од 5.000 хонгконшких долара, односно око 550 евра, становницима који буду имали позитиван резултат теста на вирус ковид-19 како би подстакла људе да се тестирају.

Та новчана помоћ намењена је радницима у Хонгконгу, зараженим корона вирусом локалним преносом инфекције, који немају право на плаћено боловање, саопштила је влада.

Поједини критичари те одлуке изразили су бојазан да би новчана помоћ за оне који су позитивни на ковид-19 заправо подстакла сиромашне становнике да се изложе ризику од заразе како би добили новац од владе.

Званичници Хонгконга сматрају да се људи неће намерно заразити како би им влада исплатила новац јер симптоми ковида-19 могу бити озбиљни и тешки.

 Хонгконг, који се суочава са четвртим таласом корона вируса, пооштрио је мере у циљу спречавања ширења вируса који је до сада у том граду однео живот више од 108 људи. 

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести