ХР: Оптужница против припадника ЈНА због Банских двора

ЗАГРЕБ: Жупанијско државно тужилаштво у Загребу подигло је данас оптужницу против шесторице некадашњих припадника ратног ваздухоплобвства бивше ЈНА због ракетирања Банских двора у октобру 1991. године.
zagreb
Фото: Tanjug (video)

Оптужница их терети за наводини покушај убиства високих државних представника као и за ратни злочин, преноси Хина.

Оптужнице су поднете против тадашњег заповедника 5. ваздухопловног корпуса Љубомира Бајића (81), начелника за ваздушну подршку Слободана Јеремића (71), начелника 105. ловачко-бомбардерског пука Ђуре Миличевића (65), референта тадашње контраобавештајне службе при некадашњем ратном ваздухопловсту и противваздушној одбрани Чедомира Ковачевића (69) и два пилота који су извршили напад, Ратка Допуђе (63) и Дамира Лукића (62).

"Оптужени се терете да су 7. октобра 1991. поступали у циљу да угрозе Уставом прописано државно и друштвено уређење и безбедност Републике Хрватске усмрћењем тадашњег Председника РХ и знајући да ће деловањем авио-бомбама и већим бројем ракета ваздух-земља по густо насељеном центру Загреба усмртити и друге особе које се затекну у његовој близини и узроковати велика разарање објеката", пише у оптужници.

Тужилаштво терети оптужене да су током сукоба оружаних снага Хрватске и ЈНА на подручју Хрватске поступали према раније створеном плану командног врха ЈНА с којим је пуковник Јеремић као помоћник заповедника за ваздушну подршку у команди Ратног зракопловства и противваздушне одбране.

Како се наводи, услед бомбардовања и ракетирања погинуо је један цивил, док су један цивил теже, а три лакше повређена.

На Банским дворима и околним објектима настала је материјална штета у износу од скоро 37 милиона куна, додало је тужилаштво.

Жупанијско државно тужилаштво у Загребу је подсетило да је 12. децембра 2017. покренуло истрагу против шесторице оптужених и да је томе претходио вишегодишњи рад на прикупљању доказа и документације.

EUR/RSD 117.3179
Најновије вести