ХР: Излазност мања него пре четири године, биралишта затворена

ЗАГРЕБ: У Хрватској су затворена бирачка места на којима су грађани данас гласали за 10. сазив сабора од стицања самосталности. До после подне своје бирачко право на изборима за нови сазив Хрватског сабора искористило је милион и 150.000 бирача, односно њих 34,04 одсто, саопштила је Државна изборна комисија (ДИП).
i
Фото: Tanjug/ S.Ilić, arhiva

Како преноси загребачки портал Индеx, то је слабији одзив бирача него на изборима 2016. када је до истог времена гласало милион и 256.000 бирача, односно 37,2 одсто.

Право гласа има 3.860.000 бирача, међу њима и 830 заражених корона вирусом који ће гласати уз помоћ особе од поверења, највероватније члана домаћинства који ће по њиховом упутству попунити гласачки листић.

С друге стране, на Брачу је због великог одзива нестало гласачких листића.

Портпарол хрватске Државне изборне комисије (ДИП) Славен Хојски изјавио је да се на Брачу накратко појавио проблем с недостатком гласачких листића, али је брзо решен јер је Изборна комисија послала још листића.

Према његовим речима, на острву Брач дошло је до проблема јер се појавио "изузетно велик"“ број бирача са потврдама за гласање на парламентарним изборима ван места пребивалишта, преноси Хина.

То су потврде са којима се бирачи могу појавити на било којем посебном бирачком месту које има гласачке листиће за све изборне јединице, и не можете унапред предвидети на којем ће се бирачком месту појавити, рекао је Хојски.

Како је рекао, уколико због тога сви тамошњи бирачи не буду гласали до вечерас у 19 сати, када се затварају биралишта, биће у кругу бирачког места и гласање ће се продужити док не обаве своју грађанску дужност.

Уклоњен антисрпски графит мржње у Сплиту

У Сплиту је уклоњен графит с крајње непримерном поруком претње силовањем Српкиња и њихове деце, каква је и раније виђена у хрватској јавности.

Против непознатог починитеља биће подигнута пријава, преноси Далмација данас позивајући се на наводе градских власти.

Порука пуна мржње и претње дочекала је данас бираче, исписана на асфалту недалеко од сплитске Основне школе "Кман-Коцунар", која је и једно од бирачких места у Сплиту.

Јерко Куревија, задужен за односе са јавношћу у полицијској управи сплитско-далматинској, рекао је да су комуналне службе уклониле графит, истичући да су полицијски службеници изашли на место догађаја и да се спроведе мере и радње из надлежности полиције.

Градоначелник Сплита Андро Крстуловић Опара рекао је за Далмацију данас да неће дозволити било какве пароле мржње и позива на насиље и нетрпељивост, нарочито према било којој мањинској групи.

Далмација данас, позивајући се на локално становништво, наводи да гнусни графит није настао данас, него ту стоји од завршетка актуелне школске године, али није познато зашто се до сада није реаговало.

Ово није први пут да се Српкињама и њиховој деци прети силовањем. Недавно су навијачи Динама на загребачкој Кустошији развили транспарент са истим непримереном поруком.

Иначе, фотографију ове поруке објавио је хрватски портал српског недељника Новости, а добио ју је од једног читаоца.


ХДЗ: Усташки поклич на бирачком месту

На једном бирачком месту у Загребу јутрос је гласала особа с мајицом ХОС-а на којој је и усташки поклич “за дом спремни”, пише хрватски портал Индекс.

Портал је фотографију бирача у мајици са усташким покличом добио од једног читаоца, уз констатацију да је ношење обележја ван званичних комеморација, полиција морала да санкционише.

Питали су кажу полицију да ли су нешто предузели поводом ове фотографије, а одговор ће објавити када га буду добили.


Новости пишу да је графит из Сплита само још један доказ у низу који потврђује да антисрпство и шовинизам у хрватској јавности, нажалост, нису никакав инцидент него раширена и уобичајена појава.

Нарочито је токсично што је графит исписан поред школе, образовне установе која припада деци, којој се тако шаље порука о прихватљивости мржње у нашој земљи, а уједно и поред биралишта, дакле тамо где га данас може видети велики број грађана који ће изаћи на изборе, наводе Новости.

EUR/RSD 117.5819
Најновије вести