Хрватска полиција протерала нигеријске студенте као мигранте

ЗАГРЕБ: Хрватска полиција протерала је двојицу студената из Нигерије који су учествовали на универзитеском такмичењу у Босну и Херцеговину, јер је, како преноси портал Журнал, мислила да су мигранти.
Hrvatska policija, Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Нигеријски студенти Кенет Ебох Чунеду и Учена Абија Александро 12. новембра су стигли у Пулу како би учествовали на Светском међууниверзитетском првенству. По завршетку такмичења 17. новембра, допутовали су у Загреб одакле је требало да одлете за Истанбул, па за Логос.

Али, на тај лет никад нису стигли пошто их је на улици у Загребу зауставила и привела полиција. Одвезли су их у шуму код Велике Кладуше и под претњом оружја натерали да пређу на територију БиХ.

У разговору за Журнал, нигеријски студенти кажу да су били преплашени и да нису знали шта да раде. Мигранти, које је хрватска полиција заједно с њима натерала да кроз шуму пређу на територију БиХ, одведени су у камп у Великој Кладуши.

"Наши пасоши и све ствари су остале у Загребу. Успео сам из кампа позвати колегу који је заједно с нама био на такмичењу да нам пошаље пасоше. Не знамо шта да радимо, виза за Хрватску нам истиче данас", казао је Чунеду.

Кампом "Мирал" управља Међународна организација за миграције (МОМ) одакле су за Журнал кратко рекли да су о случају нигеријских студената, након што су добили потврду од организатора такмичења да су они стварно студенти са уредно издатим визама, обавестили организацију "Ваша права из Сарајева" која ће преузети њихов случај.

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести