И Канада повлачи породице својих дипломата из Украјине

ОТАВА: Канада је данас саопштила да привремено повлачи породице својих дипломата из Украјине због гомилања руских трупа дуж границе са овом источноевропском земљом.
њ
Фото: Pixabay.com

Амерички стејт департмент потврдио је у недељу да је наређено да чланови породица дипломата напусте Украјину, уз образложење да би војна акција Русије могла да се догоди у било ком тренутку, преноси Ројтерс.

"Због текућег јачања руског војног присуства дуж границе с Украјином и дестабилизујућих активности Москве у Украјини и око ње, одлучили смо да привремено повучемо децу особља канадске амбасаде млађу од 18 година и чланове породица који су у њиховој пратњи", наводи се у саопштењу канадског министарства спољних послова без додатних детаља.

Канада, која је заузела одлучан став према Москви након руске анексије Крима 2014. године, саопштила је прошле недеље да ће Украјини понудити зајам до 120 милиона канадских долара (95 милиона долара).

У међувремену је и министарство спољних послова Шведске саопштило да се због безбедносне ситуације саветује забрана свих путовања у Украјину која нису неопходна, као и на полуострво Крим, у регионе Доњецка и Луганска.

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести