Индија увела забрану кретања за 1,3 милијарде људи

ЊУ ДЕЛХИ: Индија је данас увела забрану кретања за својих 1,3 милијарди становника ради спречавања ширења корона вируса док се влада бори да испоручи неопходну робу и умири грађане.
indija
Фото: pixabay.com
Премијер Нарендра Моди увео је забрану у трајању од три недеље, рекавши да је то једини начин да се избегне катастрофа и тако ефективно угасио трећу по величини економију у Азији, преноси Ројтерс.
 
Мноштво људи преплавило је продавнице да би се снабдели намирницама и лековима у сатима пре него што је забрана ступила на снагу, иако је Моди рекао да би то требало да буде доступно током целог периода блокаде.
 
Остали, укључујући раднике, упутили су се кућама на селу из градова као што су Делхи, многи чак пешице јер је јавни превоз такође стао.
 
Укупан број оболелих у Индији износи 606, укључујући 10 смртних случајева, што делује мало у поређењу са Кином, Италијом и Шпанијом, али здравствени званичници упозоравају да се друга најнасељенија земља на свету суочава са великим таласом инфекција ако се не предузму драстичне мере.
 
До забране кретања дошло је након што су докази показали да је вирус, након првог таласа у Делхију, комерцијалном центру Мумбаја и другим великим градовима, почео да се шири и по мањим местима.
 
То је повећало опасност од урушавања већ сиромашног здравственог система. Индија има само 0,5 болничких кревета на сваких 1000 људи, у поређењу са 4,3 у Кини и 3,2 у Италији.
EUR/RSD 117.3738
Најновије вести