Ирак: Две особе убијене на протестима против курдских партија

БАГДАД: Два демонстранта убијена су на обновљеним протестима у северном делу Ирака организованих против владајућих курдских политичких партија, саопштила су двојица локалних званичника.
Protesti u severnom delu Iraka Foto:Youtube/prinscreen
Фото: Протести у северном делу Ирака Фото:Youtube/prinscreen

Званичници су навели да су једног демонстранта упуцали припадници обезбеђења које чува седиште Демократске странке Курдистана у граду Такја западно од Сулејманије, преноси Ројтерс.

Други демонстрант упуцан је када су припадници курдских безбедносних снага отворили ватру како би растерали учеснике протеста у граду Сиед Садику источно од Сулејманије, наводе званичници.

Курдске власти издале су данас одлуку о забрани кретања између Сулејманије и околних градова у периоду од 24 сата, у покушају да спрече ширење немира. Кретање између градова око Сулејманије је такође забрањено до среде у поноћ.

Курдске специјалне снаге распоређене су унутар Сулејманије и канцеларија Демократске странке Курдистана у оближњим градовима, које се налазе на мети демонстранта у последњих неколико дана.

Протести због неисплаћених плата проширили су се у најмање шест градова у близини Сулејманије, док демонстранти пале зграде у којима се налазе седишта политичких странака и локалних влада.

На мети њихове критике налазе се Демократска странка Курдистана и Партиотска унија Курдистана, које контролишу област око Сулејманије.

Полуаутономни ирачки регион Курдистан је, као и целу земљу, погодила криза изазвана пандемијом, током које су приходи од нафте знатно опали.

 

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести