Ирска: Хиљаде људи на бдењима у знак сећања на убијену учитељицу

ДАБЛИН: Хиљаде људи присуствовало је данас на бдењима уз упаљене свеће у градовима широм Ирске у знак сећања на Ешлинг Марфи, младу жену која је убијена усред бела дана док је џогирала, у ономе што су активисти назвали "преломним моментом" у позиву да се прекине насиље над женама.
s
Фото: Youtube Printscreen

Марфијева је убијена у свом родном граду Туламору у средњем делу Ирске у среду док је вежбала на популарној стази на каналу, пренео је Ројтерс.

Полиција је саопштила да је напад на 23-годишњу учитељицу вероватно био случајан и да је починилац још увек на слободи.

Убиство је шокирало земљу и организовано је око 100 бдења широм Ирске и Северне Ирске, као и испред даблинског парламента где је одржан минут ћутања у 16.30 часова, у време када је Марфијева отприлике нападнута.

Људи су остављали цвеће испред капија парламента, где су им се придружили политичари, укључујући и премијера Мајкла Мартина.

Шеф Националног савета жена, који је организовао главно бдење, рекао је да бес без сумње представља прекретницу у кампањи за окончање мушког насиља над женама.

Мартин је рекао да је влада током прошле године радила на националној стратегији о породичном, сексуалном и родно заснованом насиљу, чији је средишњи елемент нулта толеранција на насиље над женама.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести