Исламска држава слави убиство генерала Сулејманија

БАГДАД: Исламска држава данас је поздравила убиство ирачког генерала Касема Сулејманија, који јој је био најжешћи непријатељ и имао је велике заслуге за многе победе у борбама против те терористичке организације у Ираку и Сирији.
isis Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

У саопштењу Исламске државе се наводи да је смрт генерала Сулејманија био чин "божје помоћи џихадистима", али се у тексту ни на једном месту не спомиње да га је убила америчка војска.

И ово саопштење показује да ће одлука америчког председника Доналда Трампа да убије Сулејманија имати много последица, а једна од првих је да борба против џихадиста остаје недовршена, наводи ББЦ.

Непосредно након убиства Сулејманија, Американци и њихови савезници били су приморани да суспендују све активности у Ираку и да се усредсреде на одбрану својих људи, јер су знали да ће неминовно уследити освета Ирана.

Чињеница да су се Американци и њихови западни савезници у Ираку нашли на линији ватре најбоља је могућа вест за Исламску државу, која је сада добила простор и време да се опорави од тешких пораза и, како је изгледало, готово извесног слома калифата.

Још боља вест за џихадисте је стигла када је ирачки парламент одлучио да од Вашингтона захтева повлачење америчке војске из Ирака.

Све што се сада дешава у Ираку могло би довести до потпуног обнављања Исламске државе која је изгубила велики број бораца, али није до краја уништена ни у Ираку, ни у Сирији.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести