Истрага о 7 могућих узрока пада украјинског авиона

ТЕХЕРАН: Секретар украјинског савета за националну безбедност Олексеј Данилов каже да је седам могућих узрока који се истражују поводом авионске несреће у Ирану.
Istraga nesreće ukrajinskog aviona u Teheranu Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi
Фото: Истрага несреће украјинског авиона у Техерану Фото: AP Photo/Ebrahim Noroozi  

Данилов није навео могуће узроке током свог обраћања шведској телевизији ТВ4. Рекао је да украјински стручњаци раде на месту у близини Техерана, где се срушио украјински авион са 176 људи, од којих нико није преживео, преноси АП.

Данилов је рекао да су до сада задовољни сарадњом са иранском страном и да очекују да ће тако бити и настављено. Он је рекао да Украјина има 45 истражитеља у Ирану и да стручњаци имају приступ крхотинама авиона.

Данилов је додао и да не зна да ли ће снимци података о лету бити предати Боингу, и да пре мисли да неће.

Он је међутим изразио уверење да ће све земље које су заинтересоване за ову ситуацију и које су погођене имати приступ црним кутијама.

Данилов је рекао и да је прикупљање ДНК узорака готово завршено, након чега земље могу да врате посмртне остатке жртава.

Западни лидери саопштили су раније да је изгледало да је авион ненамерно погоден ракетом земља-ваздух у близини Техерана, неколико сати након што је Иран лансирао балистичке ракете у две америчке базе у Ираку у знак одмазде због убиства генерала Сулејманија.

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести