ИСТРАЖИВАЊЕ УТВРДИЛО Количина пластике у океанима далеко мања него што се претпоставља

УТРЕХТ: Постоји могуност да је количина пластике у океанима далеко мања него што се претпостављало у последње две деценије, односно да износи око 3,2 милиона тона, а не 50 до 300 милиона тона, како се раније претпостављало.
2
Фото: pixabay.com

Како преноси холандски Тајмс, један од закључака до којих су дошли истраживачи Универзитета у Утрехту је да много више пластике остаје у рекама и да много мање стигне до океана.

Они су засновали прорачуне на основу више од 20.000 локација на којима су вршили мерења.

Претходне процене количине пластике у океанима засниване су углавном на званичним подацима о количини пластике која се произведе годишње, што је око 400 милиона тона, односно укупно 10 милијарди тона од 1950-их година, од чега је само 6 одсто поново употребљено.

На основу тих процена, еколошке организације процењују да више од 10 милиона тона пластике заврши у океанима сваке године.

''Само мали део пластичног отпада стиже до океана. А оно што остане у океанима плута у великим комадима много дуже. У води има далеко мање миркопластике него што се мислило'', навео је океанолог на Утрехтском универзитету Микаел Кандорп.

Биолог Меријн Тинга је ''опрезно оптимистичан'' у погледу ових закључака, наводи холандски Тајмс.

''Наравно, надамо се да је пластике мање од очекиваног. Али, чак и ако је количина отпада сто пута мања него што се раније мислило, ипак је превише. Нарочито је лоше ако се отпад дуже задржава у рекама, где га је релативно лакше очистити'', сматра Тинга.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести