Италија: У петак пети покушај избора новог председника

РИМ: Италијански парламент ће сутра пробати да у петом покушају изабере новог председника.
i
Фото: Tanjug (Remo Casilli/Pool photo via AP)

Премијер Марио Драги и даље је кандидат за председника, али су његови изгледи избледели ове недеље јер многи посланици нису вољни да га подрже, плашећи се да би било каква промена у влади могла да изазове превремене изборе, пренео је Ројтерс.

Матео Салвини, лидер десничарске Лиге, рекао је новинарима да ће пре гласања у петак предложити странкама левог центра неколико нестраначких личности које имају углед и у домаћем и на међународном плану.

Уверен сам да ће сутра бити победнички дан, казао је он.

Бивши премијер Матео Ренци, који води центристицку партију Италиа вива, такође, је рекао да очекује да ће председник бити изабран сутра.

Док наде Марија Градија бледе, изгледа да постоји све већа могућност да Серђо Матарела добије још један мандат, иако је одлазећи председник, који има 80 година, такву опцију до сада искључивао.

Око хиљаду чланова два дома парламента - Дома посланика и Сената - и представници регија и аутономних покрајина почели су да гласају у понедељак после подне за избор наследника Серђа Матареле.

Поред Драгија и Матареле, кандидати за председника су и Елизабета Белони, каријерни дипломата коа се налази на челу тајних служби, Сабино Касезе, 86-годишњи бивши судија Уставног суда. Међу могућим кандидатима су и бивши председник доњег дома парламента Пјер Фердинандо Казини, бивши премијер Ђулијано Амато, председница Сената Елизабета Казелати и министарка правде Марта Картабија, која је раније председавала Уставним судом.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести