Иванов: Македонија заслужила тридесето место у НАТО-у

СКОПЉЕ: Председник Македоније Ђорђе Иванов поздравио је данас потписивање Протокола о приступању НАТО-у, јер је он одувек подржавао стратешке циљеве земље, пренео је данас његов кабинет у саопштењу за медије.
Djordje Ivanov Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

"Македонски председник сматра да је жалосно што је данашњем потписивању Протокола претходио споразум којим се мења уставни назив Републике Македоније, који је нанео трајну штету македонским националним интересима", наводи се у саопштењу, преноси МИА.

Република Македонија је, према председнику Иванову, заслужила тридесето место у НАТО-у, јер су сви потребни стандарди одавно испуњени од стране војске Републике Македоније, захваљујући доприносу свих претходних влада Републике Македоније.

Македонија више није изолована. Нашу сигурност не гарантујемо само ми, већ и НАТО, што неизбежно доноси већој сигурности у земљи и региону, изјавила је потпредседница и министарка одбране Радмила Шекеринска након потписивања Протокола о приступању НАТО-у у Бриселу, наводи агенција. "Данас улазимо у будућност", казала је министарка Шекеринска, "коју пре годину и по нико није могао ни да замисли"

Шекеринска је истакла да је овај изузетан успех резултат стратешке одлуке да се иза себе остави аутократска владавина и живот у изолацији.Она је напоменула и да "ово достигнуће" не припада само политичарима, већ и свим грађанима, који су га чекали и радили стрпљиво 30 година, а током протеклих годину и по дана допринели са значајним променама у међународним односима које ова држава има.

Поручила је и да домаћи и страни инвеститори више не треба да брину о безбедности и сигурности својих инвестиција.Министарка је оценила да ће генерације које долазе бити захвалне за храброст и посвећеност "овој генерацији лидера, патриота, припадника војске ипосланика који су одлучили да се држава окрене будућности", преноси агенција.

EUR/RSD 117.1734
Најновије вести