Иванов: Нећу легализовати политички нелегална дела

СКОПЉЕ: Маконски председник Ђорђе Иванов саопштио је данас да је његова коначна одлука да неће подржати, ни потписати споразум о новом имену те бивше југословенске републике, који су аминовали премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, јер сматра да је он штетан по државу и њене грађане.
Djordje Ivanov Foto: Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Иванов је у обраћању јавности поручио да је то за њега најштетнији договор у историји."Нећу легализовати политички нелегална дела", рекао је Иванов.

Сматра да је цео процес договарања спроведен "неодговорно и нетранспарнетно", те да влада није имала снаге ни да покуша да изнађе заједнички став и консензус свих политичких чинилаца у земљи.

Иванов је јавности саопштио да је на јутрошњем састанку који је трајао два минута, Заеву и министру спојних послова Николи Дмитрову рекао да споразум сматра њиховим "личним делом и одлуком за који сносе и личну одговорност".

"Текст споразума је за Македонију превиђа не само промену уставног имена, већ и промену преамбуле Устава", рекао је Иванов и додао да је тим споразумом избрисан и члан Устава који се односи на македонску мањину у дијаспори.

"Споразум нема правну сигурност и гаранције за македонску страну. Грчка је успела да изуди своје захтеве. Оно што је урађено са Македонцима у Грчкој, кроз споразум се настоји да се уради и са Македонцима у Македонији ", рекао је Иванов, додајући да је његова одлука о непотписивању споразума коначна.

Иванов је рекао да овај споразум отвара више проблема, него што их затвара, али је македонском народу оручио да се не плаши.

"Држите се, негујте наш вечни идеал непослушности. Неће ме приморати притисцима, уценама и претњама. Нећу подржати такав штетан договор, рекао је Иванов, који, као и обично није одговарао на новинарска питања.

Према његовим речима, Грчка је овим споразумом добила све, а Македонија ништа.

"За љубав наших предака, оних који су чиста срца створили вековну тежњу једне, наше једине Македоније, уздигните се. Историја независне Македоније је избрисана. Споразумом је ускраћено право нерођенима да буду Македонци. ЕУ и НАТО не смеју бити алиби залош договор. Овај споразум дели друштво уместо да га уједињује", поручио је Иванов.

EUR/RSD 117.1734
Најновије вести