Изабран Дом народа БиХ

МОСТАР: Данас су изабрани преостали хрватски и бошњачки делегати за Дом народа Парламента БиХ, у којем владајуће странке ХДЗ БиХ, СНСД и "осморка" имају тесну већину, а тиме је довршен процес формирања државне власти након избора у ктобру прошле године.
Mostar  Foto: Tanjug/video
Фото: Мостар  Фото: Танјуг/видео

Из горњег, национално конципираног Дома народа ентитета Федерације БиХ за хрватски клуб државног Дома народа изабрана су три делегата из ХДЗ-а БиХ, један је члан ХДЗ-а 1990 и један странке За нове генерације (ЗНГ), пренела је Хина.

У хрватски клуб изабрани су председници ХДЗ-а БиХ Драган Човић и ХДЗ-а 1990. Илија Цвитановић, чиме је његова странка постала парламентарна на државном нивоу.

У бошњачком клубу државног Дома народа од пет делегата два долазе из редова Странке демократске акције (СДА) те по један из Странке за БиХ (СБиХ), Демократског фронта (ДФ) и странке Народа и правда (НиП).

Раније је у српском клубу Савез независних социјалдемократа (СНСД) Милорада Додика освојио четири од пет мандата, а један је припао Српској демократској странци (СДС).

Владајућа већина која је раније ове седмице изабрала нови сазив Савета министара БиХ имаће у државном Дому народа тесну већину од осам изасласника.

Четири има СНСД, три ХДЗ БиХ, а један странка НиП која је део коалиције пробошњачке осморке.

Те странке имају квалификовану већину за доношење свих одлука у државном Дому народа, који је један од два дома уз доњи Заступнички дом Парламента БиХ.

Проблем би им могла стварати СДА која заједно са блиским ДФ-ом Жељка Комшића и Странком за БиХ могу бојкотовати одржавање седница тог дома.

У државном Дому народа СДП БиХ нема ниједног делегата.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести