ИЗАБРАНА Она је наследница Меркелове на челу ЦДУ

ХАМБУРГ: Досадашња генерална секретарка владајуће Демохришћанске уније Немачке (ЦДУ), Анегрет Крамп-Каренбауер, наследила је немачку канцеларку Ангелу Меркел на место лидера странке, и биће кандидат за место канцелара на наредним парламентарним изборима.
1
Фото: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN

Крамп-Керенбауер је на страначком скупу у Хамбургу изабрана већином гласова делегата.

Меркелова је лидер ЦДУ и канцелар Немачке од 2005. године, а у октобру је објавила да напушта позицију лидера странке и да не планира поново да се кандидује за канцелара.

За избор новог лидера ЦДУ била су потребна три круга гласања, а поред Крамп-Каренбауер кандидати су били Фридрих Мерц, који је ову странку већ једном водио Мерц од 2000. до 2002. године, када га је Меркел "збацила" са те позиције, те и Јенс Шпан, критичар Меркелове који је у марту постао немачки министар здравља.

У другом кругу гласања Крамп-Каренбауер победила је са 517 гласова, а Мерц је добио 482 гласа.

У првом кругу Крамп-Каренбауер већ је освојила највећи број гласова, и то 450 од 999 предатих.

Њен противкандидат Мерц је освојио 392, а трећи кандидат, који је испао у првом кругу, Јенс Шпан добио је свега 157 гласова.

Избор Крамп-Каренбауер поздрављен је дугим, гласним аплаузом присутних делегата.

Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

У свом обраћању делегатима, пре гласања, Крамп-Каренбауер је позвала странку на више храбрости и самопоуздања за изазове у будућности.

ЦДУ, према њеним речима, мора имати више храбрости и мање да „трчкара за онима који кукају“, те треба храбро и да корача курсом будућности.

Такође је истакла да ЦДУ мора да се ангажује и у области дигитализације, да се залаже за снажну и доследну државу, те преузме одговорност за опште добро.

ЦДУ мора да развија идеје које би фасцинирале људе и из тога црпи снагу, а не зато што напада политичке противнике, нагласила је она.

Крамп-Каренбауер, позната и по надимку АКК, као савезница Меркелове за коју се сматра да је најближа центристичким ставовима канцеларке.

Недавно је 56-годишња Каренбауерова покушала пажљиво да направи разлику између себе и Меркелове без тога да јој ускрати позицију, рекавши да је имала "врло живахне разговоре" са канцеларком о разним темама.

Искуство је стекла водећи регионалну владу у савезној немачкој држави Сарланд. 

Фото: EPA-EFE/HAYOUNG JEON
Фото: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN
Фото: EPA-EFE/FOCKE STRANGMANN
Фото: EPA-EFE/CLEMENS BILAN
EUR/RSD 117.9519
Најновије вести