Избегличка криза због акција Индије, могући сукоби?

Пакистански премијер Имран Кан упозорио је у Женеви на Глобалном форуму о избеглицама да је, због акција Индије, на помолу једна од највећих избегличких криза.
e
Фото: pixabay.com, ilustracija

Кан је напомено да Индија одлуком да укине специјални статус Кашмира, где је већински муслиманско становништво, има за циљ измену демографске структуре.

То ће, по његовом мишљењу, највероватније покренути избегличку кризу која би имала домино ефекат и могла чак да доведе и до сукоба између две нуклеарне силе.

"Желео бих да светска заједница има у виду шта се дешава. Ми у Пакистану нисмо само забринути да ће доћи од избегличке кризе. Забринути смо да би то могло да доводе до сукоба између две земље са нуклеарним наоружањем", преноси Глас Америке.

Кан је указао и на нови закон о држављанству у индијској држави Асам према којем муслимани морају да докажу да су грађани Индије или ће им бити одузето држављанство.

"Молим да разумете последице овога. У Индији има 200 милиона муслимана... Уколико два или три одсто њих не буде могло да пружи доказ за држављанство, где ће отићи?", истакао је Кан.

Кан је упозорио и да ће се протести због тог закона највероватније погоршати, додајући да у Пакистану има око три милиона избеглица из Авганистана и да земља не може више да прими.

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести