Избори у Црној Гори: ДПС 29 мандата, За будућност Црне Горе 28 мандата

ПОДГОРИЦА: Прве пројекције мандата Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) на основу 82 посто обрађеног узорка, показују да ДПС има 29 мандата, коалиција "За будућност Црне Горе" 28, "Мир је наша нација" 10 мандата, "Црно на бијело" четири.
izbori1
Фото: Tanjug (AP/ Risto Božović)

По три мандата би имали Социјалдемократе и Бошњачка странка, два СДП, и по један Албанска листа и АК Једногласно.

На основу 81,9 одсто узорка, листа "ДПС - Одлучно за Црну Гору Мило Ђукановић" има 34,9 одсто, а коалиција "За будућност Црне Горе" 32,7 одсто.

Коалиција "Мир је наша нација" има 12,6 одсто, "Црно на бијело" 5,6 одсто, Бошњачка странка 4,2 одсто, Социјалдемократе 4,2, СДП - Јака Црна Гора 3,1, Албанска коалиција Једногласно 1,1 одсто, Албанска листа 1,4 одсто, ХГИ 0,2 одсто, а ХРС 0,1 одсто.

Уколико нека од хрватских листи пређе 0,35 одсто она добија резервисани мандат, подсетили су из Цемија, преносе Вијести.

Уколико албанске листе пређу 0,7 одсто, њихови резултати ће бити сабрани па би у овом тренутку имали 2.6 одсто и два мандата.

Центар за демократску транзицију раније је саопштио да је бирачко право остварило 75,9 посто уписаних бирача.

ЦеМИ:Парламентарну већину чине три опозиционе коалиције

Нову парламентарну већину у Скупштини Црне Горе чиниће три опозиционе коалиције - "За будућност Црне Горе", "Мир је наша нација" и "Црно на бијело" и тај резултат не може доћи у питање, рекао је синоћ директор Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) Златко Вујовић.

Према прелиминарним подацима на основу 88,4 посто обрађеног узорка гласова, ДПС је освојио 29 мандата, коалиција "За будућност Црне Горе" 28, "Мир је наша нација" 10 мандата, а "Црно на бијело" четири.

По три мандата би имали Социјалдемократе и Бошњачка странка и по један Албанска листа и Албанска коалиција "Једногласно".

Када је реч о процентима, листа "ДПС - Одлучно за Црну Гору Мило Ðукановић" има 34,8 одсто, коалиција "За будућност Црне Горе" 32,7 одсто, "Мир је наша нација" има 12,5 одсто, "Црно на бијело" 5,7 одсто.

Социјалдемократе су освојиле 4,2 одсто, Бошњачка странка 4,1 одсто, СДП - Јака Црна Гора 3,1, Албанска коалиција "Једногласно" 1,1 одсто, Албанска листа 1.5 одсто, ХГИ 0.2 одсто, а ХРС 0,1 одсто.

Више од 660 пријава о неправилности током избора

Представница Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) Маја Бјелић казала је да је правном тиму ЦеМИ пристигло више од 660 пријава неправилности током данас одржаних парламентарних избора у Црној Гори.

Бјелић је рекла да је ЦеМИ обавештен о 667 неправилности током парламентарних избора.

"Од тога 37,2 одсто неправилности су пријавили грађани, а 62,8 одсто ЦеМИ-јеви посматрачи. Пристигле неправилности су у процесу верификације и одмах по завршетку верификације ће бити доступне грађанима на сајту www.ferizbori.me и www.izbori.cemi.org.me", казала је Бјелић.

Кривокапић: Десила се слобода, пружамо руку помирења

Лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић прогласио је вечерас победу и поручио да та коалиција свима пружа руку помирења.

"Десила се слобода. Након 31 године једне апсолутне власти морало се десити и ово. Ако погледамо резултате такви су да 42 посланика припадају опозицији, а 39 свим осталим", казао је Кривокапић.

Фото: Танјуг (видео)

Он је рекао да та коалиција не жели реваншизам и још једном позвао присталице да остану вечерас у својим кућама.

"Црна Гора је подељена по свим шавовима и ако ми данас не приужимо ту руку помирења онда је нећемо никад ни пружити. Ми вам је пружамо", рекао је Кривокапић.

Он је рекао да ова коалиција нуди свим националним странкама да приђу победнику, "не зато што желимо да имамо било кога са нама него не можемо градити Црну Гору другачије".

Црна Гора је мајка свих нас, рекао је он у изборном штабу.

"Молим, кумим све грађане Црне Горе да остану у кући да не наседају на могуће провокације. Победа се може славити достојанствено", рекао је Кривокапић.

"Ми не желимо реваншизам, хришћани се никад не реванширају, али сви који су одговорни за стање безнађа у држави морају да сносе одговорност. Доста је превара, нама треба будућност", поручио је он.

Кривокапић је нешто раније рекао новинарима након објаве првих прелиминарних резултата, истичући да је њихова победа извесна и да, према тим резултатима, коалиција има око 35 одсто гласова.

Испред изборног штаба у Српској кући у Подгорици, окупљени су чланови коалиције који, уз песму, славе победу.

Фото: Танјуг (видео)

Кривокапић је захвалио грађанима који су пружили подршку листи “За будућност Црне Горе”.

“За будућност Црне Горе”: Берлински зид је пао и у Црној Гори

У изборном штабу коалиције “За будућност Црне Горе”, вечерас је саопштено да су према њиховим подацима, на 182.000 пребројаних гласачких листића, они освојили 36,02 одсто гласова, а ДПС 35,8 процената.

Високи функционер Демократског фрона Славен Радуновић рекао је да је то огроман узорак за црногорске прилике, те да се очекују одређена померања, али не превелика.

Фото: Танјуг (видео)

“Али, сигурно је једно, од данас ДПС и остале странке досадашње владајуће коалиције, нису власт”, рекао је Радуновић, који је обраћање почео речима да је “Берлински зид пао и у Црној Гори”.

Истакао је да се у коалицији “За будућност Црне Горе” надају да ће бити побединици избора, и јачи од ДПС-а, али да, ипак, неће моћи сами да формирају власт, већ ће морати да позову још неког из опозиције.

Он је најавио да ће се око 23.15 новинарима у штабу поново обратити носилац листе Здравко Кривокапић, са коначним резултатима и порукама за грађане Црне Горе.

Председник странке Права Црна Гора, чланице коалиције, Марко Милачић, рекао је да је ово није победа ни политичке партије, ни политике, већ “Светог Василија Острошког, наших Петровића и наше историје”, те да је ово победа Црне Горе.

Он је позвао председника Црне Горе Мила Ђукановића да “једном буде зрео човек” и да резултат прихвати како је народ одлучио.

На питање шта ако ДПС прогласи победу, Милачић је рекао да се то неће десити, јер су резултати јасни, а Ђукановић “нека пакује кофере у политичком и сваком другом смислу”.

Према подацима коалиције “За будућност Црне Горе”, на 182.000 обрађених гласачких листића, Социјалдемократе су освојиле 3,11 одсто, Бошњачка странка 5,57, ГХИ 0,17, СДП 2,01, Хрватска реформска странка 0,06, “Црно на бијело” 3,2 одсто, Албанци заједно 0,71, друга албанска коалиција 1,73, а коалиција “Мир је наша нација” окупљена око Демократа 11, 32 процената.

Царевић: "Разбили" смо ДПС у Будви

Након обраде седам од 27 бирачких места, коалиција "Заједно за будућност Црне Горе-Марко Бато Царевић је на локалним изборима у Будви освојила 48 одсто, коалиција "Мир је наша нација" 15 одсто гласова, док је коалиција око ДПС-а на 15 одсто.

"Можемо слободно рећи да смо разбили ДПС. Кад је режим напао Цркву, знали смо да ћемо победити", казао је Царевић на конференцији за новинаре.

У месној заједници Свети Стефан, Коалиција око Демократског фронта освојила је 285 гласова, ДПС 195, Демократе 75, УРА 35 гласова, саопштено је из табора Марка Бата Царевића.

На МЗ Јаз ДПС је освојио 138, Коалиција око ДФ-а 330 , Демократе 109 гласова.

"Ове две месне заједнице су показатељ како су гласали грађани Будве", казао је Марко Бато Царевић.

Демократска партија социјалиста доживела је највећи пораз у историји у Будви, казао је функционер ГП УРА. Зоран Микић.

У изборном штабу "За будућност Будве", Царевић је отворио шампањац и прогласио победу.

Два полицијска комбија са припадницима интервентне јединице паркирала су се око 20 сати испред зграде Општине Будва.

У комплексу административног центра Будве налазе се канцеларије готово свих политичких партија, а симпатизери демократа већ се скупљају.

Крсто Радовић поручио је да су Будвани показали да нема места лоповима, пренеле су подгоричке Вијести.

Абазовић: Победа, рекли смо и исписали смо историју

УЛЦИЊ: Лидер коалиције "Црно на бијело" Дритан Абазовић прогласио је вечерас победу и, како је рекао, слободну Црну Гору након 30 година.

Уз ватромет, бакље и скандирање “побједа, побједа”, Абазовић је окупљенима пожелео “срећну слободу” на коју су, како је рекао, чекали.

“Тридесет година смо чекали да се смени власт, многи нису веровали, али ови људи овде су веровали. Свима нека је срећно. Рекли смо да ћемо исписати историју и исписали смо је. Мафија више неће владати Црном Гором”, поручио је Абазовић.

Поручио је да су сви добро дошли на праву страну Црне Горе.

Знали смо, навео је, да ћемо бити “гејм ченџери”, иако смо без новца, победи смо само знањем.

“Црна Гора је заслужила да је у наредном периоду води експертска влада, радује ме што то прихватају и друге колеге из опозиције. Желели смо слободу. Ево, узмите је, засужили сте”, рекао је Абазовић.

Казао је да ово није тренута за питања и одговоре, већ за славље, али не на улицама, већ у својим домовима и изборним штабовима.

"Немојте да идете на улице, будит мирнии достојанствени, честитајте својим породицама и пријатељима, креће нови пут европске грађанске еколошке Црне Горе”, рекао је Абазовић.

ДПС очекује победу, опозиција тврди да је власт пала

Коалиција "За будућност Црне Горе", окупљена око опозиционог Демократског фронта, прогласила је након првих прелиминарних и незваничних резултата избора пад тренутне власти, а из владајуће ДПС узвраћају да опозиција жури да прогласи победу.

Прве пројекције Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) на основу 82 посто обрађеног узорка, показују да листа "ДПС - Одлучно за Црну Гору Мило Ђукановић" има 34,9 одсто односно 29 мандата, а коалиција "За будућност Црне Горе" 32,7 одсто односно 28 мандата.

"Драги грађани исказујемо вам благодарност за истрајност и достојанство. Без обзира на све што смо прошли током овог циклуса. Режим је пао", рекао је лидер коалиције "За будућност Црне Горе" Здравко Кривокапић.

Он је грађане позвао да остану у својим кућама и са пријатељима и породицом, прославе победу.

Са друге стране, функционерка Демократске партије социјалиста (ДПС) Нела Савковић-Вукчевић саопштила је вечерас да је ДПС освојио 37,8 одсто гласова, што, како је рекла, омогућава да са традиционалним партнерима формирају власт.

"Наравно, опозиција жури да прогласи победу", рекла је Савковић-Вукчевић.

И она је позвала грађане да вечерас остану у својим кућама.

Десетине грађана у Београду славе успех опозиције у Црне Горе

БЕОГРАД: Више десетина грађана окупило се у центру Београда, испред Дома Народне скупштине, где су аутомобилима блокирали улицу у знак славља због успеха опозиционе листе "За будућност Црне Горе" на парламентарним изборима у Црној Гори.

Након што су саопштени прелиминарни резултати избора у Црној Гори, грађани су изашли на улице да то прославе.

Испред Скупштине су се вијориле српске и црногорске заставе и чули звуци гусала.

Поједине групе су певале погрдне песме на рачун председника Црне Горе и лидера Демократске партије социјалиста Мила Ђукановића, као и узвикивале: "Црна Гора и Србија, то је једна фамилија".

У К. Митровици Срби славе изборни резултат опозиције у Црној Гори

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Уз ватромет, звуке аутомобилских сирена и заставе Србије, у Косовској Митровици вечерас се слави успех црногорске опозиције на парламентарним изборима.

У центру града, код споменика Кнезу Лазару, певало се вечерас "Мило лопове", али и клицало "Не дамо светиње".

Колона аутомобила са заставама Србије кружила је градским улицама у Северној Митровици, преноси Косово онлајн.

Раније данас на споменику Кнезу Лазару постављен велики транспарент на коме је исписано "Не дамо светиње".

Вест о слављу на свом Твитер налогу поделио је и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

"Поносни на Србе у Црној Гори. Славље у Косовској Митровици", написао је Ђурић.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести