ИЗБОРИЛИ СЕ Истополни парови у Израелу могу да усвајају децу

ТЕЛ АВИВ: Израелски Врховни суд једногласно је донео одлуку према којој истополни парови могу да усвајају децу, у складу с одредбама закона о усвајању из 1981. године.
1
Фото: ilustracija/pixabay

Вршилац дужности председника Врховног суда Узи Вогелман каже да је примењена судска доктрина тумачења како би се поново размотрио језик коришћен у закону из 1981. године, па је према новом тумачењу усвајање деце допуштено свим паровима који су у посвећеном односу, не искључиво хетеросексуалним породицама, преноси Тајмс оф Израел.

Вогелман наводи да је „субјективна сврха” законодавца приликом доношења закона о усвајању била да је за добробит детета да одраста у породичној заједници, која укључује два родитеља, што детету обезбеђује стабилност и сигурност, преноси Тајмс оф Израел.

Он додатно тврди да су професионална мишљења изнесена суду показала да сексуалне склоности родитеља немају никаквог утицаја на добробит детета, за шта је рекао да је сразмерно „објективној сврси“ закона, што је добро стање детета.

Према претходном закону, искључиво су "мушкарац и жена заједно" могли да усвоје дете, али овом одлуком се отклања преференција дата хетеросексуалним паровима, што је Влада Израела обећала да ће урадити након што је претходна петиција за увођење новог закона одбијена 2017. године.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести