Израел обележава Дан сећања на жртве Холокауста

ТЕЛ АВИВ: Израел обележава Дан сећања на жртве Холокауста те су се као и сваке године на тај дан широм земље огласиле сирене, а људи су минутама тишине одали почаст шест милиона Јевреја убијених у Другом светском рату, махом у нацистичким и фашистичким концентрационим логорима. 
benjamin netanjahu
Фото: Tanjug (Abir Sultan/Pool Photo via AP)

Широм Израела одвијају се догађања којима се подсећа на геноцид над Јеврејима. Премијер по традицији полаже венац у музеју Холокауста Јад Вашем у Јерусалиму, а у парламенту се читају имена жртава. 

Премијер Бењамин Нетањаху и председник државе Рувен Ривлин упозорили су да се антисемитизам жири Европом. 

Европу данас поново прогоне духови прошлости. Идеје супериорности, националног чистунства, ксенофобије, нескривени антисемитизам с левице и деснице надвиле су се над Европом, казао је Ривлин, док је Нетањаху подсетио на нападе на синагоге и поручио: “Радикална десница и левица и радикални ислам слажу се у једној ствари: мржњи према Јеврејима”. 

Упозорио је да се антисемитизам шири и Северном Америком. 

Након њихових говора, шест Јевреја преживелих у Холокаусту запалило је бакље у знак сећања на убијене. 

У Израелу тренутно живи више од 210.000 људи који су преживели Холокауст.     

Данас се у Пољској одржава Марш живих, годишњи ход у знак сећања на жртве у бившем концентрационом логору Аушвиц-Биркенау.

Више од половине Аустријанаца не зна број жртава Холокауста

Више од половине Аустријанаца не зна да је током Холокауста страдало шест милиона Јевреја, показује анкета коју је спровела Конференција за јеврејске материјалне захтеве против Немачке са седиштем у Њујорку, а која преговара о компензацији у име Јевреја широм света.

Истраживање које је објављено данас показује да 56 одсто Аустријанаца не зна да је шест милиона Јевреја убијено током Холокауста, а да око 36 одсто испитаника мисли да је убијено два милиона или мање.

Директор организације Грег Шнајдер каже да се анкета поклапа са претходним истраживањима спроведеним у САД и Канади, али да су резултати веома изненађујући, јер се ради о Аустрији, преноси АП.

Тренд је исти, што указује на забрињавајући недостатак знања о Холокаусту, али разлика је што је ова анкета спроведена на терену где се заправо Холокауст догодио, рекао је Шнајдер.

Анкета је спроведена у периоду од 22. фебруара до 1. марта и учествовало је 1.000 испитаника.

Испитивање је објављено данас, на Дан сећања на жртве Холокауста.

EUR/RSD 117.5783
Најновије вести