Израел одобрио вакцинацију деце од пет до 11 година

ТЕЛ АВИВ: Израел је данас саопштио да ће деца од пет до 11 година моћи да приме антиковид вакцину, а датум почетка имунизације ће бити објављен наредних дана.
vakcina korona pix
Фото: Pixabay.com

Одлука, коју је донело министарство здравља, испратила је одоборење савета експерата прошле недеље, након што је америчка Агенција за храну и лекове одобрила употребу вакцине Фајзер/Бајонтек у хитним случајевима за ту старосну групу, у дозама од 10 микрограма, пренео је Ројтерс.

Оригинална доза која се даје деци од 12 година и старијима је 30 микрограма.

Компаније Фајзер и Бајонтек су саопштиле да је њихова вакцина показала ефикасност од 90,7 одсто против корона вируса приликом клиничких тестирања деце од пет до 11 година.

Министарство здравља Израела је објавило да је питање дана када ће се одредити почетак давања вакцине за децу.

"Већина експерата из вакцинационог одбора мишљења је да бенефити вакцине за децу надмашују било који ризик", наводи се у саопштењу.

Израелска има популацију од 9,4 милиона становника, а 1,2 милиона су деца између пет и 11 година.

Здравствени званичници су довели у сумњу питање да ли би држава могла да достигне колективни имунитет уколико се не вакцинишу деца.

Једна анкета у Израелу прошле недеље показала је да ће 27 одсто грађана дозволити деци млађој од 12 година да се вакцинишу, 33 се успротивило, а 40 одсто је неодлучно.

До сада је четири милиона Израелаца добило бустер дозе вакцине.

EUR/RSD 117.5844
Најновије вести