Јапан: На броду Дајмонд принсес од коронавируса оболело 621

ТОКИО: Јапанско Министарство здравља, рада и социјалних давања саопштило је данас да је потврђено још 79 нових случајева обољевања од корона вируса на крузеру "Дајамонд Принсес", чиме се број оболелих попео на 621.
Kruzer Dajmond prinses Foto: Youtube/printscreen
Фото: Крузер Дајмонд принсес Фото: Youtube/printscreen

Раније данас око 500 људи који су били негативни на нови корона вирус, искрцали су се са брода након двонедељног карантина проведеног на броду који је усидрен у јапанској луци Јокохами, пренео је ТАС С.

Јапанске власти тестирале су све путнике и чланове посаде на корона вирус.

На основу резултата саставили су спискове оних који могу да напусте брод - то су особе које нису заражене корона вирусом и које су прошле двонедељни карантин.

Јапанско Министарство здравља, рада и социјалних давања, такође је известило да је добило резултате теста за 3.011 људи са брода, на коме се налази преко 3.600 путника.

Јапански министар здравља Кацунобу Като рекао је раније данас да су они који су напустили брод с негативним резултатима на вирус испунили захтеве карантина и да су слободни да оду кући јавним превозом.

Од путника је затражено да пазе на своје здравље наредних неколико дана и да обавесте локалне здравствене званичнике уколико покажу икакве симптоме или ако су забринути, додао је Като.

Међутим, многе земље саопштиле су да неће допустити путницима са брода да дођу док не прођу још један карантин, због чега агенција АП оцењује да је било чудно гледати како се они искрцавају, улазе у такси возила и "нестају у Јокохами".

Јапански војници помогли су да се испрате неки од путника, међу којима је и старији мушкарац у инвалидским колицима, који је носио маску и штап са собом.

Поједини путници ушли су у аутобусе како би били транспортовани до железничких станица. Други су махали са брода онима који су већ отишли.

Двоје српских држављана који се налазе на крузеру "Дајмонд Принцес" у Јокохами, могли би да буду евакуисани авионом Владе Италије, који је током ноћи полетео у Јапан.

То је рано јутрос саопштило Министарство спољних послова, које наводи да су министар Ивица Дачић и италијански министар спољних послова и међународне сарадње Луиђи ди Мајо размотрили у телефонском разговору могућност евакуације држављана Србије са брода који је данима у карантину због корона вируса, усидрен у јапанској луци.

EUR/RSD 117.3294
Најновије вести