ЈЕДАНАЕСТ СРБА ПРВОСТЕПЕНО ОСУЂЕНО Укупно на 59 година затвора за злочин код Приједора

САРАЈЕВО: У Суду БиХ данас је изречена првостепена пресуда за пет од 11 оптужених Срба, бивших припадника ВРС, којом су осуђени на укупно 59 година затвора, због злочина против човечности код Приједора.
presuda cekic pixabay
Фото: pixabay.com

Нико од оптужених није присуствовао изрицању пресуде.

Од 11 оптужених, за злочин против човечности су осуђени Душан Милунић звани Бизон на 12 година затвора, Зоран Стојнић на осам година, Илија Зорић на 20 година, Зоран Милунић на 14 година и Љубиша Четић на пет година затвора.

Неправоснажно су ослобођени Радомир Стојнић звани Гром, Радован Четић, Душко Зорић, Жељко Грбић, Бошко Грујичић, Урош и Раде Грујчић звани Груја, Здравко Антонић звани Лико и Рајко Гњатовић надимка Аћим.

Такође је свих 11 оптужених ослобођено тачке оптужнице која се односи на удружени злочиначки подухват.

Адвокат првооптуженог Душана Милунића је рекао да је њему искључен телефон откако је позван као осумњичени у другом предмету те да не зна где се његов брањеник налази.

У оптужници коју заступа тужилац Изет Одобашић се наводи да су оптужени као припадници Расавачке чете 6. батаљона 43. бригаде Војске Републике Српске (ВРС), чији је командир био Милунић, те Резервне станице милиције Расавци, чији је командир био Радомир Стојнић, с Радованом Четићем као председником Српске демократске странке (СДС) и Кризног штаба за село Расавци – починили злочин против човечности.

У Зецовима је, према информацијама Детектора, убијено најмање 150 цивила бошњачке националности - у селу 69, на другим локацијама 20 цивила и још 30 на подручју општине Приједор. Такође, многи су одведени из села и убијени касније у логорима "Кератерм", "Омарска" и "Трнопоље".

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести