Још 92 доживотне казне затвора за пучисте у Турској

АНКАРА: Турски суд је данас изрекао доживотне казне затвора за још 92 оптужених, међу којима су високорангирани припадници војске, због учествовања у неуспешном покушају пуча 2016. године, јавила је државна новинска агенција Анадолија, а пренео Ројтерс.
ankara, pixabay
Фото: pixabay.com

Доживотне казне без могућности помиловања добило је 12 оптужених, међу њима и заповедници копнених снага, наводи агенција.

Прошлог месеца је суд одвојено казнио истом казном предводнике покушаја пуча, за који Анкара оптужује исламског верског вођу Фетулаха Гулена, који је у егзилу у Сједињеним Државама, а који такве оптужбе одбацује.

Међу готово 500 оптужених су и војни пилоти и официри, којима се свима на терет ставља покушај да свргну са власти председника Реџепа Тајипа Ердогана.

Они су, како се то у оптужници наводи, из војне авио базе Акинчи у близини Анкаре руководили планом за преврат.

Више од 250 људи убијено је у покушају рушења власти 15. јула 2016. године, кад су пучисти, војници, борбеним авионима, хеликоптерима и тенковима покушали да преузму кључне институције.

Суђење је почело у августу 2017, а у оптужници стоји да су завереници желели да убију Ердогана и заузму кључне државне институције.

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести