Каракачанов: Узалудне наде Скопља да ће САД притискати Бугарску

СОФИЈА: Бугарски министар одбране Красимир Каракачанов изјавио је да евентуални притисак САД на Софију по питању европских интеграција Скопље, неће донети до промену става Бугарске према Северној Македонији, преноси ТВ Канал 5.
k
Фото: Youtube Printscreen

"Не очекујем притисак. То је заправо наивност код политичара у Скопљу да ће неко из новог руководства у САД притиснути Бугарску, те да ће Бугарска поклекнути", рекао је Каракачанов.

Он је поручио македонским властима да то не очекују, те да заврше свој посао и примене међудржавни Споразум о пријатељству и добросуседским односима и да ће једино тако покренути ствари напред.

"Прекините да васпитавате младе говором мржње према Бугарској, јер смо ми један народ и потпуно је бесмислено када једна страна васпитава мржњом према другој страни", рекао је Каракачанов за бугарску ТВ Нову и додао да је то непродуктивно и да не води ка ЕУ.

Бугарска је у децембру прошле године блокирала почетак приступних преговора Северне Македоније са ЕУ, тврдећи да Скопље не испуњава одредбе из међудржавног споразума потписаног 1. августа 2017. године.

Софија захтева од власти у Скопљу да се македонски језик у документима ЕУ наводи као официјелни језик према Уставу Северне Македоније, да Скопље одустане од претензија за македонску мањину у Бугарској и да се преговарачки оквир за Северну Македонију допуни  такозваним путоказом, у коме ће прецизно дефинисан временски оквир за спровођење међудржавног споразума.

Македонски премијер Зоран Заев прошле недеље је изјавио да не планирају да преговарају о македонском идентитету, језику и историји, те да нико о томе на свету не преговара.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести