Ким љут на сараднике, сменио министра економије

ПЈОНГЈАНГ: Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун сменио је министра економије Ким Ту Ила, који је тек именован прошлог месеца, и критиковао свој кабинет због недостатка иновација у изради циљева за нови петогодишњи економски план, известили су у петак државни медији, а преноси Ројтерс.
kim dzong un, tanjug ap
Фото: Tanjug (Primorsky Regional Administration Press Service via AP)

"Кабинет није преузео водећу улогу у разрађивању планова кључних економских области и готово механички је спојио бројеве које су израдила министарства", поручио је Ким Централном комитету партије, наводи агенција позивајући се на државну КЦНА.

Агенција наводи да је Радничка партија завршила свој четвородневни пленарни састанак јуче, и да је Ким зацртао своју визију унутрашњих послова и односа са другим земљама, као и партијска правила и кадровска питања.

Централни комитет је именовао О Су Ионга, који је раније био потпредседник владе.

Ким је прегледао акционе планове за своју нову петогодишњу стратегију, суочен с међународним санкцијама, продуженим затварањем граница и смањеном спољном помоћи усред пандемије корона вируса и оптужио кабинет за израду планова који нису значајно напредовали у односу на претходне, наводи агенција.

Партија је одлучила да ове године изгради 10.000 станова у главном граду Пјонгјангу, замењујући претходни план изградње који је Ким оценио као пренизак и производ самопротекционизма и дефетизма у бирократији.

КЦНА је јавила да је корејски вођа на састанку позвао на повећану самосталност и локалну производњу роба и материјала, након што је трговина са Кином, која чини око 90 одсто размене Северне Кореје, прошле године опала за више од 80 одсто због строгих мера закључавања због ковида-19.

На снимцима државне телевизије видело се како бесни Ким виче, упирући прстом и ударајући по говорници док се обраћао Централном комитету Радничке партије, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести