Кинески научници: Корона прети да уништи плодност мушкараца и човечанство

ВУХАН: Научници су објавили алармантно упозорење да потенцијални штетни ефеки вируса корона на плодност мушкараца прете да униште човечанство и након што се пандемија заврши.
Vakcina protiv koronavirusa Foto: AP
Фото: Вакцина против коронавируса Фото: АП

Истраживаци са Универзитета за науку и технологију Хуаџонг у Вухану позивају на хитна истраживања дугорочних последица инфекције ковид 19 на плодност мушкараца због појаве многобројних доказа о смањеној покретљивости сперматозоида, њиховом мањем броју и оштећењу тестиса.

"Сматрамо да је потребно хитно праћење стања мушких пацијената заражених вирусом корона током опоравка", рекли су микробиолог Ју Тијан и репродуктивни биолог Ли-куан Џоу, пренео је Спутњик.

САРС-КоВ-2, вирус који узрокује болест ковид-19, улази у људско тело путем ензима који је присутан у бројним виталним органима, укључујући плућа, срце, бубреге и црева.

То их оставља подложнима значајним оштећењима јер се вирус ту настани и почиње неконтролисано да се умножава.

Рецептор ензима налази се у респираторном, дигестивном, циркулацијском, неуролошком и потенцијално чак и у мушком репродуктивном систему.

Прелиминарне студије утврдиле су присуство вируса у узорцима сперме пацијената оболелих од ковид-19.

Истраживачи са немачког и иранског универзитета извештавају о директним доказима о оштећењу тестиса након инфекције короном.

Они су открили маркере упале у узорцима ткива 84 пацијента с ковид-19 од укупно 189 узорака.

Тимови су тестирали квалитет сперме и тражили знаке оксидативног стреса код пацијената.

Открили су да су упала и ћелијски стрес двоструко јачи код оболелих од ковид.19 од контролне групе.

Забрињавајуће је да су сперматозоиди заражених пацијената три пута спорији, а такође, и сам број сперматозоида био је драматично нижи.

"Ови ефекти на ћелије сперме повезани су с нижим квалитетом сперме и смањеним потенцијалом плодности", казао је лидер тима истраживаца Бехзад Хајизадех Малеки.

"Иако су ови ефекти показали тенденцију да се временом побољшају, они су остали значајно повећани код пацијената с короном, а размера ових промена, такође, је повезана са тежином болести", додао је он.

Ако се ови налази потврде и поткрепе додатним истраживањима, то прети да се усагласи с постојећим кризама плодности у многим западним земљама.

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести