Кинези кренули за првомајски празник на излете и путовања

ПЕКИНГ: Грађани најнасељенијих кинеских градова кренули су на путовања и излете 1. маја, на почетку дугог празничног викенда, и то највише оних из Вухана, епицентра епидемије корона вируса који је погодио земљу крајем прошле године.
kina, freeimages
Фото: Freeimages

Број људи који путују из својих градова скочио је за 40 одсто у поређењу с кинеским Даном сећања на мртве 4. априла, показују бројке до којих је Ројтерс дошао на темељу података с кинеске интернет мреже Баиду Инц.

Повећање одлазних путовања за време петодневних празника, једног од туристички најактивнијих раздобља сваке године, могло би да помогне опоравку путничког и угоститељског сектора који су тешко погођени пандемијом корона вируса.

Грађани Вухана, Пекинга и других већих градова, кренули су на пут након што су ублажене мере уведене с циљем да се спречи ширење пандемије корона вируса и након што је у Кини драстично опао број оболелих.

На захтев власти да се локалне економије што пре обнове, стотине туристичких места поново су оживела, међу њима и Забрањени град у Пекингу.

У земљи је 1. маја регистровано више од 23 милиона домаћих туриста, саопштило је кинеско министарство туризма.

Министарство за саобраћај очекује 23,36 милиона путника дневно током празника, што је много више у поређењу са Даном сећања на мртве када је дневно тај број износио 19,9 милиона.

Ипак, у поређењу с бројем туриста за Празник рада у Кини 2019. године, када је Кина забележила 67,13 милиона путника, и ово повећање није ни близу уобићајеном броју туриста.

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести