Кинези у карантину држали 60 милиона људи

БЕОГРАД: Кинези су у сузбијању коронавируса предузели мере без преседана и организовали карантин какав до сада није виђен у историји човечанства, изјавио је доктор Александар Семјонов, заменик директора Института за епидемиологију и микробиологију у Санкт Петербургу.
1
Фото: Tanjug
Семјонов, који је два пута боравио у Кини током епидемије корона вируса, рекао је да је у Кини шездесет милиона људи било смештено у услове строгог карантина и да је цела земља поштовала мере самоизолације и самоконтроле.
 
"Тако нешто још нико није урадио. Кинеско искуство, потпуно ограничавање контаката, много је помогло целом свету. Показало је како се епидемија може ефикасно зауставити. То се видело у Јужној Кореји која је следила кинески пример и изборила се с епидемијом", рекао је Семјонов за РТС.
 
Говорећи о Италији и Шпанији, навео је да је вирус тамо стизао по мало, али у много наврата.
 
"Власти су се дуго колебале између комфора становништва и потребе за затварањем свих граница. Та неодлучност власти и дуго гомилање појединачних случајева довело је до тога да се зараза код њих ширила полако, али је све време постојала и зато су касно почели да реагују", сматра Семјонов.
 
Семјонов наводи да логика каже да је највероватније да ће се епидемија полако стишати и престати.
 
"Да кренем од најгорег сценарија - епидемија постаје огромна и преплављује цео свет. Мени је тешко да поверујем у то. Корона вирус није заразан као нпр. вирус грипа", навео је.
 
Други сценарио, према његовим речима, јесте да се епидемија светом шири у таласима.
 
"Не оболева велики број људи, али стално има оболелих. То је такође мало вероватно јер се сезона респираторних инфекција ближи крају на северној хемисфери. На јужној живи много мање људи и тамо се тешко може одржати таква масовност епидемије", примећује Семјонов.
 
Трећи је сценарио да ће епидемија проћи и поново се вратити.
 
"Требало би наћи прелазног домаћина вирусу. Научници се баве тим питањем и ускоро ћемо добити одговор", каже руски доктор, те наводи да је сасвим могуће да се епидемија заврши као у случају САРС-а, који се појавио, уплашио цео свет и нема га већ 17 година.
 
"Ја желим да верујем у тај сценарио", закључио је.
EUR/RSD 117.5870
Најновије вести