Комшић: Поступио бих исто као и Мило Ђукановић

ПОДГОРИЦА: Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић рекао је да разуме одлуку председника Црне Горе Мила Ђукановића да не посети Сарајево, наводећи да би у таквој ситуацији исто поступио.
Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić  Foto Tanjug /video
Фото: Жељко Комшић  Фото Танјуг/ видео

Председништво БиХ је са два гласа за и једним против усвојило закључак којим се 2. и 3. март утврђује као термин званичне посете председника Црне Горе тој земљи. За посету Ђукановића гласали су Комшић и Шефик Џаферовић, док је члан Председништва Милорад Додик био против.

У међувремену је Ђукановић саопштио да неће посетити Сарајево и да је потез Додика део националне представе, коју не треба даље хранити."Нажалост, због неких наших, потпуно бесмислених размирица у Босни и Херцеговини и става Додиковог, мог и господина Џаферовића овде у Председништву БиХ, није дишло до реализације те посете", казао је Комшић за РТЦГ.

Додао је да је то апсурдно, будући да је Додик, у време када је био председавајући Председништва БиХ, одлучио да први упути позив Ђукановићу.

"Сада, када смо одредили датум, он се томе успротивио, због, колико сам ја могао да видим, дешавања у Црној Гори, односа Београда, Бање Луке према тим дешавањима, што је према мени апсурдно, непромишљено и надам се да неће оставити трага на односе Црне Горе и БиХ, који су до сада били одлични", казао је Комшић за ТВЦГ.

Он је рекао да је са Ђукановићем у Бриселу разговарао о актуелној ситуацији."Тачно је да Додик од овога прави политичко позориште, које је упућено првенствено Републици Српској", навео је Комшић.Он је истакао да је Додик талац својих поступака, у које покушава увући и Републику Српску. Оптужио је Додика да БиХ покушава блокирати и повући уназад.

Представници међународне заједнице су, како је навео, Додику јасно ставили до знања да је његова политика неприхватљива."Те бомбастичне Додикове изјаве и његових сарадника не постижу неки ефекат ни у Републици Српској", сматра Комшић.

Додик, како наводи Комшић, ради у корист своје штете, јер својим понашањем и блокирањем БиХ зауставља економске споразуме који иду у корист пословним људима у Републици Српској. Додао је и да Додик ипак не повлачи службенике из институција БиХ јер нема новца да их плаћа.

Комшић је оценио и да га актуелна ситуација подсећа на деведесете, пред почетак рата.Он је демантовао Додикове тврдње да су Срби обесправљени у БиХ и навео да Додик покушава да заплаши људе у Републици Српској.Односе Сарајева и званичног Београда оцењује по систему "топло-хладно".

Он је казао како очекује да ће се, са доласком новог председника Хрватске Зорана Милановића, неке ствари у односима две земље стабилизовати.

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести