Конгрес поништио Трампов вето на закон о одбрани

ВАШИНГТОН: Републиканци у Сенату, странка председника Доналда Трампа, гласали су да пониште његов вето, први пут у скоро четири године његовог мандата, и тако омогућили усвајање Закона о националној одбрани, коме се Трамп снажно противио.
kongres sad
Фото: pixabay.com

Трампов вето раније ове недеље је поништен у Представничком дому. Председнику мандат истиче за 20 дана.

На седници која је, неуобичајено, одржана на први дан нове године, Сенат је гласао са 81 гласом за и 13 против, чиме је постигнута двотрећинска већина неопоходна да би се поништио председнички вето, преноси Глас Америке.

Закон је усвојен уз подршку обе странке, два дана пре него што нови Конгрес, у недељу, положи заклетву. Осам ранијих председникових вета је остало на снази.

Сенатори су претходно, током процедуралног изјашњавања, са 80 гласова "за" и 12 "против", изгласали ограничавање дебате на 30 сати, чиме је отворен пут за коначно гласање о Трамповом вету.

Било је то прво значајно разилажење републиканаца од председника Трампа.

Трамп је одбио да потпише Закону о националој одбрани, у износу од 740 милијарди долара, зато што се њиме не укидају одређене правне заштите за технолошке компаније. Представнички дом, у којем већину имају демократе, у понедељак је изгласао поништавање вета.

Чланови Конгреса из републиканске странке обично су стајали уз председника за време његове бурне четири године у Белој кући. Од када није успео да освоји други мандат, Трамп их је оштро критиковао што нису у потпуности подржали његове непотврђене наводе о изборним преварама, као и зато што су одбацили његов захтев да изгласају већу новчану помоћ погођенима Ковидом-19, и исказали спремност да пониште његов вето на закон о одбрани.

Демократе су, које су у неуобичајеном слагању са Трампом поздравиле његов захтев да новчана помоћ износи 2.000 долара, желе да искористе закон о националној одбрани да би издејствовали брзо гласање о законском предлогу који би Американцима донео већи чек од онога на 600 долара који је већ одобрен. Неки републиканци такође подржавају већу новчану помоћ.

Међутим, вођа републиканаца у Сенату, Мич Меконел, је блокирао те покушаје пошто је питање већих новчаних исплата придодао другом законском предлогу, који садржи одредбе о друштвеним медијима и изборима које ће демократе сигурно одбацити, а остаје мало времена за маневарски простор пре него што нови састав Конгреса положи заклетеву у недељу.

Трамп, који се вратио у Вашингтон у четвртак из свог приватног клуба на Флориди, појачао је притисак на републиканце и критиковао страначке лидере што га нису подржали у случају та два закона.

"Слабо и уморно републиканско "руководство" ће дозволити да се усвоји лош закон о одбрани", рекао је одлазећи председник у серији твитова протекле недеље. "Ако републиканци не желе да буду потпуно поражени, треба да хитно усвоје предлог о исплати 2.000 долара."

EUR/RSD 117.2767
Најновије вести