КОНТРОВЕРЗНА ОПТУЖБА ЗА ШПИЈУНАЖУ Аустралијски блогер Јанг Хенгџун осуђен на условну смртну казну у Пекингу

СИДНЕЈ/ПЕКИНГ: Суд у Пекингу осудио је данас аустралијског писца и блогера кинеског порекла Јанга Хенгџуна на условну смртну казну, пет година након што је притворен у Кини и три године по завршетку суђења иза затворених врата по оптужбама за шпијунажу.
zatvor, tanjug
Фото: Tanjug/MUP, ilustracija

Кина га је оптужила за шпијунажу у корист земље чије име није навела, као ни појединости о случају против Јанга, навео је Ројтерс.

Аустралија је „запрепашЋена” одлуком суда и позвала је кинеског амбасадора на разговор, рекла је данас аустралијска министарка спољних послова Пени Вонг.

Она је у саопштењу владе навела да, уколико не почини ниједан озбиљан злочин у периоду од две године, Јангова казна може бити преиначена у доживотну казну затвора, пренео је Ројтерс.

"Ово је потресна вест за Јанга, његову породицу и све који су га подржали", рекла је Вонг.

Сиднејски стручњак Фенг Чонги позвао је аустралијску владу да тражи условно пуштање из здравственоих разлога за Јанга, који је, како је рекао, одбацио оптужбе које су против њега подигнуте.

Јангову казну потврдио је још један адвокат за људска права у Пекингу који је пратио његов случај.

 "Проглашен је кривим по свим тачкама оптужнице", рекао је адвокат, који је тражио да остане анониман.

Јангова породица је "шокирана и разорена овом вести, која је уследила као завршница најгорих могућих очекивања", рекао је портпарол породице у Сиднеју.

Кинеско министарство спољних послова није коменатрисало случај осуђеног блогера.

 Аустралијски држављанин, који је рођен у Кини, радио је неко време у Њујорку пре него што је ухапшен на аеродрому у Гуангџоу у Кини 2019. године.

Јанг, који је пре хапшења писао о кинеској и америчкој политици на свом блогу и написао серију шпијунских романа, негирао је да је радио као шпијун за Аустралију или Сједињене Америчке Државе.

Његова два сина, који живе у Аустралији, писали су аустралијском премијеру Ентонију Албанезеу у октобру прошле године уочи посете Пекингу, позивајуЋи га да тражи Јангово ослобађање из медицинских разлога, с обзиром на то да му је прошле године откривена циста величине 10 центиметара на бубрегу која може захтевати операцију.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести