Корона рејтинзи: Најбоље оцене за Ардерн, Курц и Меркел, Макрон најслабији

БЕЧ: Новозеланђани, Аустријанци и Немци су у кризи изазваној коронавирусом најзадовољнији својим лидерима, показује истраживање јавног мњења Ипсос спроведено у шест европских земаља и на Новом Зеланду.
josinda ardern
Фото: премијерка Новог Зеланда Јасинда Ардерн Фото: Јутјуб/принтскрин

Најбоље је оцењена премијерка Новог Зеланда Јасинда Ардерн, а одмах иза ње су аустријски канцелар Себастијан Курц и немачка канцеларка Ангела Меркел.Ардернова је добила оцену 7,8 на скали од 0 до 10, док је Курц добио оцену 6,8, а Меркелова 6,0.

У земљама најпогођенијим пандемијом владе су навише критиковане због својих мера.Тако су Италијани, Британци и Французи дали најлошије оцене својим лидерима.

Најгоре је оцењен француски председник Емануел Макрон, који је добио оцену 4,1, британски премијер Борис Џонсон је оцењен са 5,6, а шеф италијанске владе Ђузепе Конте 5,5.

Такође и шведски премијер Стефан Лефвен, чија земља је ишла потпуно другачијим путем у борби против корона вируса, добио је лошу оцену, 5,2.

Сходно тим оценама су се грађани изјашњавали о будућности својих земаља.Тако 43 одсто Француза с песимизном гледа у будућност, а број оптимиста је на свега 12 процената.

У Италији је број песимиста на 34 одсто, у Великој Биртанији на 29, а у Шведској на 21 одсто.У Немачкој се свега још 19 одсто изјаснило да песимистички гледа у будућност, а у Аустрији још мање - 13 одсто.

Најмање песимиста има на Новом Зеланду, где свега шест одсто с песимизном очекује будућност.Око једне тачке су сви испитани били јединствени - велика већина је уверена да ће пандемија оставити тешке последице по здравље и привреду.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести