Ковачевски: Пред нама је могућност чланства у ЕУ до 2030. године

СКОПЉЕ: Председник Владе Северне Македоније Димитар Ковачевски у обраћању на почетку 16. састанка Савета за стабилизацију и придруживање Европској унији поручио је данас у Скопљу да је ова држава  прошле године политичком храброшћу, коначно направила историјски икорак и започела приступне преговоре, који означавају почетак нове квалитативне фазе у односима са ЕУ.
2
Фото: Youtube Printscreen

Ковачевски је казао да је потписан први званични  споразум са ФРОНТЕКС-ом, на македонском језику и остала 24 званична језика у ЕУ, што је, како је рекао, јасна потврда заштите идентитета.

Ковачевски је оценио да овај састанак Савета има историјску димензију, јер се одржава након 22 године од потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању и 17 година од стицања статуса кандидата.

"Влада коју предводим ће такође у наредном периоду учинити све да се на време заврши фаза отварања приступних преговора и омогућност динамизирања преговора", рекао је Ковачевски.

Саветом председавају Ковачевски и високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност и потпредседник Европске комисије Жозеп Борељ.

Ковачевски је рекао и да је његова влада снажно фокусирана на спровођењу неопходних реформи, посебно у области владавине права, као и да је посвећена унапређењу добросуседских односа, развијању дијалога заснованог на међусобном поштовању, у духу европских вредности.

„Уз потпуну посвећеност реформској агенди и динамизацији преговарачког процеса, влада је поставила амбициозан циљ – да Северна Македонија буде у потпуности спремна да преузме обавезе из чланства у Европској унији до краја 2030. године, како би могла постати држава чланица ЕУ до почетка следећег буџетског периода Европске уније“, рекао је премијер Ковачевски, пренели су скопски медији.

Говорећи о рату у Украјини, Ковачевски је оцено д аје реч о "бруталној инвазији Русије што је дубоко променило геополитичку реалност", те подсетио да се званично Скопље недвосмислено одмах придружило једногласној осуди Европске уније и међународних партнера, за неоправдану и ничим изазвану агресију на суверену државу, те да у складу са својим могућностима пружа хуманитарну, војну и дипломатску помоћ.

„Република Северна Македонија се придружила свим рестриктивним мерама које је ЕУ увела према Руској Федерацији, укључујући и оне уведене 2014. године, као резултат анексије Крима, чиме смо 100 одсто у складу са ставовима ЕУ у домену заједничке спољне и безбедносне политике", рекао је Ковачевски.

Он је казао да је овим кораком РСМ поново потврдила своју посвећеност дељењу европских вредности и принципа, на којима се заснива спољна политика Европске уније, потврђујући партнерство са ЕУ и стратешку европску оријентацију.

Споразум о стабилизацији и придруживању (ШП), који је ступио на снагу 1. априла 2004. године, представља оквир за спровођење уговорних односа, до приступања Републике Северне Македоније Европској унији.

EUR/RSD 117.2728
Најновије вести