Кремљ: Разговор Путина и Бајдена службен и избалансиран

МОСКВА: Руски председник Владимир Путин и амерички председник Џозеф Бајден водили су телефонски разговор у службеном и избалансираном тону, саопштио је новинарима саветник руског председника Јуриј Ушаков.
kremlj
Фото: pixabay.com

Можемо да констатујемо да је разговор био прилично избалансиран и послован, рекао је Ушаков, преноси ТАСС.

Он је додао и да су Путин и Бајден договорили да Москва и Вашингтон одржавају контакте на различитим нивоима.

Председници су се договорили о даљим контактима на различитим нивоима о свим питањима о којима је разговарано телефоном, рекао је Ушаков.

Путин је Бајдену рекао и да западне државе нису ставиле довољно велики притисак на Украјину, којим би је навеле да поштује споразуме из Минска, као и да су испоруке оружја Украјини од стране западних земаља опасан потез, нагласио је Ушаков.

Претње о непосредној опасности од руске инвазије су достигле апсурдни ниво, рекао је званичник Кремља.

Руски званичник је нагласио да је Вашингтон затражио телефонски разговор између два председника раније него што је планирано, због, како је рекао, ''хистерије'' око могуће инвазије Русије на Украјину.

Данашњи разговор је уследио након невиђених покушаја америчких званичника да подстакну хистерију о наводно неминовној руској инвазији на Украјину, истакао је он.

Према речима Ушакова, разговор је првобитно био заказан за понедељак.

Русија, како је додао Ушаков, не разуме зашто САД дају медијима лажне информације о наводним плановима Москве за инвазију на Украјину.

Изнели смо наше ставове и неколико пута нагласили да не разумемо зашто медијима дају лажне информације о намерама Русије, рекао је Ушаков, коментаришући извештај медија да је Бајден у петак рекао савезницима да би Русија наводно могла да нападне Украјину 16. фебруара, наводи ТАСС.

Владимир Путин је Џозефу Бајдену изнео разлоге због којих сматра да сада треба да се разговара о безбедности Русије, саопштио је званичник Кремља Ушаков.

Путин је, како је рекао, још једном поновио да у предлозима које су САД послале, као одговор на захтеве Москве, нису узети у обзир кључни разлози због којих је Русија забринута.

Он је најавио да ће Русија ускоро дати одговор Вашингтону поводом америчке "контрапонуде", преноси Ројтерс.

Наводи о инвазији отварају Украјини простор за провокацију

Наводи САД о руским плановима за инвазију на Украјину стварају услове да украјинска војска организује провокације, изјавио је саветник Кремља Јуриј Ушаков после телефонског разговора председника Русије Владимира Путина и председника САД Џозефа Бајдена.

Наш председник је скренуо пажњу на опасност од милитаризације Украјине и њеног снабдевања напредним наоружањем, што западне земље чине намерно, истовремено охрабрујући могуће провокације украјинских снага према Донбасу и Криму, рекао је Ушаков, преноси ТАСС.

Он је навео да твдње САД о плановима Русије да нападне Украјину стварају услове да украјинске оружане снаге предузму провокативне акције због навода о инвазији.

Руски званичник је нагласио и да два председника нису разговарала о инциденту с откривањем америчке подморнице у руским територијалним водама у близини Курилских острва.

То питање није поменуто у разговору председника, рекао је Ушаков.

Како је навео, Бајден је током разговора рекао да су Америка и Русија конкуренти, али да морају да учине све како би се избегао најгори сценарио у вези са Украјином.

Амерички председник је током разговора сасвим очекивано поменуо могуће антируске санкције, али акценат није био на том питању, нагласио је Ушаков.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести