Кристијан Шмит од данас и званично високи представник у БиХ

САРАЈЕВО: Кристијан Шмит је од данас званично нови високи представник у Босни и Херцеговини, који је од Валентина Инцка симболично примио збирку свих аката Канцеларије високог представника (ОХР).
kristijan smit YT
Фото: Youtube Printscreen

Нову функцију је преузео у просторијама ОХР у Сарајеву од Инцка који је ову дужност обављао 12 година, преноси портал "Клиx.ба".

Шмит је, иначе, у петак дошао у Босну и Херцеговину.

Портал "Клиx.ба" наводи да странкама у Републици Српској и Русији није прихватљиво именовање Шмита за високог представника, док су странке у Федерацији Босне и Херцеговине поздравиле ово именовање.

Шмит преузима дужност у тренутку великих политичких тензија изазваних Инцковом одлуком да законски забрани негирање геноцида у Босни и Херцеговини.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је јуче да Кристијан Шмит није добродошао за Републику Српску, да Српска неће са њим разговарати, нити ће поштовати иједну његову одлуку.

Од међународне заједнице поново је затражио да објасни на основу чега и по ком међународном праву је Шмит изабран за високог представника.

Срби су жешћи орах, господине Шмит нисте добродошли за Републику Српску и нећемо поштовати било шта што ви урадите, рекао је Додик на ванредној конференцији за новинаре поводом ступања Шмита на позицију високог представника.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести