Кривокапић: Избори једини демократски и частан излаз из кризе

ПОДГОРИЦА: Једино демократско и часно решење актуелне политичке кризе је расписивање избора, поручио је црногорски премијер Здравко Кривокапић током разговора са замеником помоћника државног секретара САД и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром.
k
Фото: Tanjug/ Video arhiva

Првог дана посете Грчкој, где борави поводом учешћа на Економском форуму у Делфима, на маргинама скупа, Кривокапић се састао са Ескобаром, преноси РТЦГ.

Како је саопштено из Владе, на састанку је размотрена актуелна ситуација на Западном Балкану и констатована могућност преливања украјинске кризе на овај регион.

Говорећи о унутрашњој политичкој ситуацији премијер Кривокапић је нагласио да је она неодржива и изразио сумњу у могућност формирања мањинске Владе, јер би је чинили идеолошки различите партије.

Формирање такве Владе, како је казао, било би кршење народне воље јасно изражене на протеклим изборима и увело би Црну Гору у немире.

Због тог неприродног споразума, сви етички принципи су сломљени, а кад нема принципа, онда је све дозвољено, навео је Кривокапић.

Резултат обарања експертске Владе, рекао је премијер, је политичка и институционална криза, додајући да тренутак пада Владе није случајан већ се десио након усвајања буџета, програма '''Европа сад'' и, најважније, након прве самосталне заплене кокаина.

Говорећи о украјинској кризи, премијер је казао да су избори у Беранама јасно показали да се и та трагедија користи за јачање позиција, како је навео, корумпираних и профитерско националистичких снага.

Осим тога поново је на сцени био три деценије уобичајени манир политичке сцене, а то је највероватнија куповина гласова у Улцињу, саопштио је Кривокапић.

Премијер је нагласио да је једино демократско и часно решење актуелне кризе расписивање избора, указујући на младе снаге за које се нада да ће уласком у политику вратити етику у политику.

Као експертски министри, они су показали да имају знање и жар да мењају ствари, а до правих промена долази се на првом месту кроз економске реформе које подижу стандард грађана. Једино тако могуће је надвладати политичаре које се везују за '90- те године 20. века, рекао је Кривокапић.

Како је саопштено из Владе, Ескобар је снажно подржао напоре које Влада Црне Горе улаже у борбу против корупције, додајући да је Црна Гора битан партнер НАТО.

С тим у вези, он је нагласио да је битно што Црна Гора подржава украјински народ и да верује да ће одлука о пуним санкцијама против Русије бити ускоро донесена.

EUR/RSD 117.2781
Најновије вести